Tulburari de alimentatie si greutate – Cauze si riscuri

  0
  347

  Serialul „Tulburarile de alimentatie si de greutate”. Episodul I „Cauze si riscuri”

  Conf. univ. dr. Oltea Joja, psiholog clinician la Institutul C.I. Parhon

  „Tulburari de alimentatie si greutate: cauze si riscuri” ne permite o trecere in revista a factorilor de risc, menita sa clarifice chestiunile legate de predispozitie tinerelor fata de aceste tulburari de alimentatie. Conf. univ. dr. Oltea Joja afirma ca pot exista anumiti markeri biologici care, pe fondul vulnerabilitatii intrafamiliale sa duca la tulburari de alimentatie.
  Cauzele anorexiei si bulimiei rezida insa de cele mai multe ori in factorii psihologici – se stie ca exista o vulnerabilitate psihica la varsta adolescentei, cand tinerele tind sa imite modelele de pe catwalk sau chiar pe mama lor care poate fi exagerat de preocupata de o silueta supla. Mass-media pot alcatui in egala masura o cauza psiho-sociala, impactul modei, impunerea unui ideal feminin contribuind la dezvoltarea tulburarilor de alimentatie la tinerele femei.
  Simptomele tulburarilor de alimentatie si greutate se asociaza adesea cu depresia majora, de multe ori acestea debutand impreuna. Semnele anorexiei sunt date de efectul pe care il au dietele stricte: amenoreea, pierderea in greutate, obsesivitatea cu privire la silueta, iar cele ale bulimiei de comportamente compensatorii: vomisment, abuz de laxative si diuretice, diete, exercitiu fizic repetat.
  Riscurile implicate de anorexie si bulimie consta in modificari somatice – metabolice, endocrine – si psihologice.

  Tulburari de alimentatie si greutate – Tratament – Partea a II-a

  Articolul precedentHemoroizii si varicele
  Articolul următorSituatie tensionata la Spitalul de Arsi