Psoriazisul

0
534

Dr. Lia Cavaropol, medic specialist dermatovenerologie, Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata. Psoriazisul se manifesta prin apartia urmatoarelor simptome: aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Zonele afectate cel mai des de psoriazis sunt zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului.
Tratamentul psoriazisului variaza in functie de tipul de leziuni si de ritmul in care ele apar. Acesta poate consta intr-un tratament curativ pentru un puseu, dar se poate recurge si la tratamente medicamentoase, tehnologie laser etc. Ca tratament de intretinere se recomanda un regim de viata echilibrat, atat din punct de vedere alimentar, cat si din punct de vedere al timpului de odihna, ne spune Dr. Lia Cavaropol.
Nu exista metode de prevenire a psoriazisului, deoarece factorii care il determina sunt de natura genetica, imunologica sau externa. Mai mult decat atat, psoriazisul nu este contagios!

Articolul precedentHemoroizii si varicele
Articolul următorSituatie tensionata la Spitalul de Arsi