Trei centre de informare toxicologică ale unor spitale vor furniza recomandări medicale în caz de urgență

0
89

Centrele de informare toxicologică din Spitalele de Urgenţă Bucureşti, Târgu Mureș şi cel pentru copii „Grigore Alexandrescu” vor putea accesa informațiile transmise de industrie şi să furnizeze recomandări medicale în caz de urgență către publicul larg și practicienii din domeniul sănătății, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, aflat în transparență decizională.

Centrele de informare toxicologică dețin personal medical cu experiență în toxicologia clinică şi în formularea măsurilor preventive și curative în caz de intoxicare cu produse chimice sau de afectare a sănătății adulților şi copiilor, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a fost desemnat ca instituție responsabilă să realizeze analize statistice a informațiilor transmise, pentru a identifica unde sunt necesare măsuri îmbunătățite de gestionare a riscurilor, cu scopul de a identifica anumite tendințe în ceea ce privește incidentele sau la o mai bună orientare a acțiunilor preventive, se arată în proiectul legislativ.

Totodată, proiect legislativ instituie dispoziții pentru utilizarea portalului centralizat, administrat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) și pus la dispoziție gratuit, cu rolul de a facilita accesul centrelor de informare toxicologică, care vor primi informațiile și le vor pune la dispoziție într-o bază de date creată cu scopul de a servi atunci când este necesar un răspuns în situații de urgență.

“Având în vedere că informațiile transmise organismului desemnat conțin date confidențiale, sensibile din punct de vedere comercial, au fost introduse prevederi prin care sistemele care gestionează aceste informații să fie configurate pentru a respecta standarde de securitate stricte impuse de ECHA, iar accesul la informațiile să fie permis doar personalului autorizat de organismul desemnat. De asemenea, au fost introduse prevederi pentru elaborarea unor proceduri privind accesul la informaţii şi colaborarea autorităţilor de control care au responsabilitatea de a verifica modul în care importatorii şi utilizatorii în aval care au respectat cerințele privind transmiterea informațiilor în legătură cu aplicarea codului UFI pe eticheta produselor care conțin un amestec chimic periculos pentru sănătatea omului”, se arată în același proiect.

Prevederile sunt cuprinse în Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 398/ 2010 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, de modificare şi de abrogare a directivelor 67/548/CEE şi 1.999/45/CE, precum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006.

Articolul precedentStreinu-Cercel: Nu ar trebui să mai vedem pe nimeni pe stradă fără mască
Articolul următorOrban, testat pentru noul coronavirus. Premierul și-a amânat participarea evenimentele programate