Tratamentul profilactic, oferit in premiera bolnavilor de hemofilie

0
25

De la 1 mai, pacientii romani cu hemofilie vor beneficia pentru prima oara de tratament profilactic. Astfel, costurile medii alocate pe an pentru fiecare pacient sub 18 ani cu substitutie profilactica este de 90.000 de lei, a anuntat astazi Oana Costan, director in CNAS.

in cadrul unei noi conferinte dedicate pacientilor cu hemofilie, desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei (17 aprilie), prof. dr. Daniel Coriu, seful Sectiei de Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni, a amintit ca, desi marea majoritate a bolilor rare nu au un tratament, hemofilia poate fi tratata (chiar daca nu vindecata) eficient. in aceste conditii, dsa a subliniat ca nu este normal ca Romania sa asigure doar 0,5 unitati de factor VIII/capita (populatia tarii), in timp ce minimul necesar ar fi de 3 UI. Bugetul existent la acest moment nu permite asadar decat tratarea accidentelor hemoragice, nu si acordarea tratamentului profilactic.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a denuntat „ipocrizia din politicile de sanatate” – in ciuda importantei care i se acorda declarativ, preventiei i se aloca in UE doar 3% din bugetul sanatatii, iar in Romania doar 1,8%. in contextul costurilor ridicate ale bolilor cronice in general, dsa a subliniat si valoarea pragmatica a preventiei, prin care se realizeaza economii pe termen lung. Prof. dr. Astarastoae a atras atentia asupra scaderii numarului de medici hematologi: de la 260 in urma cu doi ani, la 172 in noiembrie 2013. Dintre acestia, 172 lucrau in Bucuresti si cate 10-15 in centrele universitare, in vreme ce 14 judete aveau doar cate un medic hematolog iar 17 judete- niciunul.

Ad in title

in prezent, in Romania traiesc aproximativ 2.000 de pacienti cu hemofilie si boala von Willebrand.

Articolul precedentMedicamentele pe baza de testosteron, in atentia Agentiei Europene a Medicamentului
Articolul următorSituatia bolilor prevenibile prin vaccinare in Romania