Tratamentul personalizat in diabetul zaharat, prioritatea diabetologilor si a cercetatorilor din domeniu

0
268

Tratamentul personalizat in diabetul zaharat, care sa tina cont inclusiv de determinismul genetic al pacientilor, este din ce in ce mai dezbatut de specialistii in domeniu, subiectul fiind abordat pe larg si in cadrul celei de-a VI-a Editii a Cursului Postuniversitar „N. C. Paulescu”: Diabetul Clinic si Complicatiile sale organizat stiintific de catre Asociatia Europeana pentru Studiul Diabetului, alaturi de Asociatia Romana de Educatie in Diabet – organizatorul local, care a avut loc la Bucuresti in perioada 3-5 noiembrie.

,,Ideea tratamentului personalizat are la baza trei aspecte importante. Primul este faptul ca boala este extrem de complexa, nivelul ridicat de glucoza din sange este cauzat de o variatate de factori si nu vorbim despre aceeasi varietate de factori in cazul fiecarui pacient, unii pacienti fiind mai rezistenti la insulina, altii neavand un nivel suficient de insulina. Al doilea aspect este acela ca exista multiple medicamente la ora actuala. Exista 11 grupe de medicamente pentru diabetul zaharat disponibile in intreaga lume. Al treilea element este reprezentat de pacienti. Tratam oameni tineri, de 30 de ani, care incep sa traiasca independent. De asemenea, tratam pensionari de toate varstele, chiar si de 80 de ani. Iar abordarea fiecaruia trebuie sa fie diferita, chiar daca vorbim despre aceeasi boala”, a declarat prof. dr. Leszek Czupryniak, Coordonatorul Comitetului Educational pentru cursurile postuniversitare ale Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Specialisti pot ajusta la ora actuala tratamentul la nevoile pacientilor cu diabet zaharat, dar si in functie de nevoile pe care medicii le identifica, variantele de tratament fiind din ce in ce mai bine tintite. Cu toate acestea, diabetologii considera ca numarul pacientilor cu diabet zaharat va creste, la nivel mondial, in urmatorii ani, in ciuda tuturor eforturilor depuse si a evolutiei tratamentelor, intrucat populatia tinde sa manance mai mult si sa faca mai putina miscare.

Un alt aspect important care permite tratamente din ce in ce mai personalizate si tintite este activitatea de cercetare, pe care Romania ar trebui sa se concentreze mai mult, sustin specialistii.

,,Nicio cercetare nu e valoroasa daca nu ne uitam la aplicarea rezultatelor ei in cresterea calitatii ingrijirii pacientilor cu diabet si a calitatii vietii pacientilor cu diabet. La un moment dat, toate datele rezultate din cercetare pot duce la o concluzie legata de tratamentul pacientului, pot duce la un tratament personalizat pentru fiecare pacient. Determinismul genetic este un aspect important in abordarea unui pacient cu diabet zaharat, dar si stilul de viata, sanatos sau nu, are un rol fundamental si impune limite in aparitia patologiei metabolice si in tratamentul ei”, a declarat prof. dr. Maria Mota, membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Articolul precedentMS: Creste durata de efectuare a rezidentiatului pentru unele dintre specialitatile medicale
Articolul următorAcord de cooperare privind accesul pacientilor la medicamente, intre Romania si Bulgaria