Acord de cooperare privind accesul pacientilor la medicamente, intre Romania si Bulgaria

0
189

Romania si Bulgaria vor semna un acord de cooperare privind accesul pacientilor la medicamente, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. Negocierea si semnarea acestui acord intre cele doua tari au fost aprobate astazi, 9 noiembrie 2016, prin Memorandum, de Guvern.

Ca urmare a acestui acord, pacientii din Romania si din Bulgaria vor putea avea acces mult mai rapid la medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o tara, dar se gasesc in celalalt stat. in acelasi timp, tot prin intermediul acestui acord, cele doua state vor putea incheia acorduri comune cu producatorii in vederea obtinerii unor reduceri de pret, vor agrea lista de medicamente carora li se aplica procedura, precum si o pozitie comuna cu privire la pretul confidential sau, dupa caz, reducerile de pret care vor fi cerute pentru medicamentele respective, dupa cum se precizeaza in comunicatul de presa.

a€‹in ceea ce priveste procedura pentru acordurile comune incheiate cu producatorii de medicamente, aceasta urmeaza sa fie aplicata pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice nici in Romania nici in Bulgaria, precum si pentru medicamentele cu denumiri comune internationale noi si pentru asa-numitele medicamente orfane, utilizate in tratarea bolilor foarte rare.

Posibilitatea ca acest acord sa fie incheiat este rezultatul intalnirii comune din 6 octombrie a.c. dintre reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Guvernului Bulgariei si reprezentanti ai institutiilor de profil din cele doua tari.

a€‹Implementarea Acordului se va face, prin consens, de catre Comitetul de Coordonare pentru Actiuni Comune, care urmeaza sa fie creat in acest scop. Prima sedinta a Comitetului va avea loc in Romania, ca Depozitar al Acordului, in termen de o luna de la intrarea lui in vigoare.

a€‹Acestui proiect de cooperare voluntara initiat de Romania si Bulgaria se pot alatura, ulterior, si alte guverne din spatiul european.

Articolul precedentTratamentul personalizat in diabetul zaharat, prioritatea diabetologilor si a cercetatorilor din domeniu
Articolul următorWorkshop & Hands-On in procedurile minim invazive asupra piciorului pentru tratamentul piciorului diabetic