Tratamentul minim invaziv in arteriopatia diabetica: o solutie eficienta in vederea reducerii amputatiilor cauzate de diabet

0
661

Diabetul zaharat are un impact extins la nivel populational, prevalenta afectiunii, la nivel mondial, ajungand la circa 9% in 2014, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Atunci cand diabetul zaharat evolueaza sau nu este corect controlat sau este decompensat, apar frecvent complicatii ale acestei boli, precum neuropatia diabetica, piciorul diabetic, boala arteriala periferica la piciorul diabeticului,retinopatia diabetica sau nefropatia diabetica.

in ceea ce priveste arteriopatia diabetica sau boala arteriala periferica la piciorul persoanei cu diabet, specialistii atrag atentia ca aceasta complicatie apare la 4,3% dintre diabeticii cu varsta cuprinsa intre 30-59 de ani. Mai mult, persoanele cu arteriopatie diabetica au un risc de 10-15 ori mai mare de a dezvolta in 10 ani o boala coronariana severa fata de cele care nu prezinta aceasta complicatie.

Pentru tratarea bolii arteriale periferice se poate apela la tratamentul minim invaziv. Aceasta procedura consta intr-o explorare endovasculara prin care se monteaza sau nu stenturi (proteze care mentin vasul de sange deschis) pe arterele periferice si in urma caruia se (re)obtine vascularizatia la nivelul arterelor periferice afectate.

Specialisti in diabet, chirurgie generala, chirurgie plastica, chirurgie vasculara, ortopedie si radiologie interventionala au adus in prim-plan problematica bolii arteriale periferice la piciorul persoanei cu dibet – de la preventie la tratamentul minim invaziv, in cadrul primului workshop&hands-on dedicat acestei proceduri, desfasurat in Romania, la Suceava.

Beneficiile tratamentului minim invaziv din punct de vedere al calitatii vietii persoanelor cu diabet, care prezinta complicatii arteriale la nivelul membrelor inferioare sunt majore, potrivit medicilor.

„Se merge tot mai jos, pe artere tot mai mici, la care inainte, obstructia lor insemna pierderea piciorului pentru pacienti. Acum acest lucru poate fi rezolvat, corectat si pacientii acestia pot in continuare sa duca o viata relativ normala”, a explicat conf. dr. Ioan Veresiu, PresedinteleSocietatii de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab.

Pentru ingrijirea pacientului cu o boala arteriala periferica a piciorului sau care prezinta complicatii ale diabetului – precum piciorul diabetic- este nevoie de un podiatru, adica un specialist care sa evalueze factorii de risc de la nivelul picioarelor, care sa efectueze un screening de neuropatie, prin testarea sensibilitatilor si screening pentru arteriopatie, prin indicele gamba-brat, precizeaza Dr. Norina Gavan, PresedinteleAsociatiei de Podiatrie.

„Din punct de vedere al podiatrului, ingrijirea persoanei cu diabet este esentiala. Podiatrul este cel care trebuie sau ar trebui sa facascreening-ul de picior diabetic, este cel care face preventie de picior diabetic, este cel care face tratamentele sau ingrijirea de fapt conservativa a picioarelor la pacientii cu diabet; este cel care face educatie pacientului cu diabet, este cel care identifica diversi factori de risc la nivelul piciorului persoanelor cu diabet si fara discutii in echipa din care trebuie sa faca parte este cel care ar trebui sa faca multe trimiteri la ceilalti colegi de echipa, fiecare cu rolul lui specific”, a explicat aceasta.

Pentru o ingrijire optima a pacientului cu picior diabetic sau cu boala arteriala periferica a piciorului diabeticului este nevoie de o echipa multidisciplinara, echipa din care face parte si radiologul interventionist care are rolul de a diagnostica si trata in acelasi timp patologia arteriala determinata de complicatiile diabetului.

„Diagnosticul pe care il face radiologul il face cu ajutorul computerului tomograf. Este vorba de angio-computer-tomografie diagnostica de aorta si membre inferioare, urmand ca prin tehnici de radiologie minim invazive sa si trateze. Tehnicile minim invazive sunt ca si completare sau doar tehnici individuale in tratamentul piciorului persoanei cu diabet, a declarat dr. Mihai jr. Creteanu, medic radiolog in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava.

Rolul cooperarii multidisciplinare in managementul eficient al diabetului a fost evidentiat si de catre Dr. Gabriela Creteanu, sef al Sectiei Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in cadrul Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cooperare care s-a transpus in rezultate importante in ceea ce priveste ingrijirea diabeticilor care se confrunta si cu complicatii. Astfel, coroborat cu inceperea utilizarii tratamentului minim invaziv pentru persoanele cu diabet si arteriopatie diabetica in 2012, in centrul din Suceava s-a inregistrat o reducere cu 50% a numarului de amputatii, in anul precedent.

in cadrul evenimentului, participantii au putut asista si la prezentari de cazuri live. Astfel s-a accentuat inca o data necesitatea dezvoltariitehnicilor de tratament minim invazive si de radiologie interventionala in tara noastra.

Workshop-ul&hands-on „Tratamentul minim invaziv in boala periferica la piciorul persoanei cu diabet” a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab si Asociatia de Podiatrie, in parteneriat cu Centrul Antidiabetic Judetean Suceava din cadrul Spitalului de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou Suceava”, si face parte dintr-un proiect-pilot, care va continua in decursul acestui an.

Articolul precedent(P) Conf. dr. Ioan A. Veresiu: Calitatea vietii persoanelor cu complicatii ale diabetului la nivelul picioarelor nu este tocmai buna
Articolul următorConf. dr. Ioan Andrei Veresiu: Cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor