Primii formatori in domeniul Podiatriei din Romania, recunoscuti oficial

0
55

Asociatia de Podiatrie anunta cu entuziasm eliberarea primelor certificate de „formator in domeniul Podiatriei” si, asadar, prima mentionare a disciplinei „Podiatrie” intr-un document oficial. Certificatele au fost obtinute de 11 medici si 8 asistente medicale din Romania, in urma participarii acestora la primul Curs de formatori in Podiatrie, desfasurat in perioada 29 august – 4 septembrie 2015, la Sinaia.

Programul a reprezentat o initiativa deosebita in demersul Asociatiei de Podiatrie de a consolida profesia de podiatru si in Romania, intrucat, la nivel international, podiatria este un domeniu care se dezvolta din plin si o meserie respectata, in sfera medicala. Pregatirea primilor formatori in Podiatrie va face posibila realizarea si implementarea unui program de educatie adresat asistentilor medicali in vederea dezvoltarii competentelor in domeniu, care se va desfasura, cel mai probabil, anul acesta, potrivit initiatorilor proiectului.

„Am facut un pas important pentru tot ceea ce isi propune sa devina, de acum inainte, Asociatia de Podiatrie si domeniul Podiatriei romanesti. incepem sa constientizam si sa acceptam, din ce in ce mai mult, rolul crucial pe care un podiatru il are intr-o echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului diabetic, dar si in abordarea unui numar mare de alte afectiuni ale piciorului. Domeniul medical romanesc duce lipsa de oameni cu aceasta pregatire, dar acum putem sa spunem ca am inceput deja sa imbunatatim aceasta realitate. Suntem optimisti si convinsi ca anul 2016 se anunta unul al schimbarii pentru ca ne-a adus deja primii formatori in Podiatrie si suntem pe drumul oficializarii acestei competente/specializari/profesii si in tara noastra. Formatorii vor duce mai departe tot ceea ce au invatat la curs, pentru pregatirea unui numar cat mai mare de asistenti medicali. Certificatele pe care participantii la primul curs de formatori in podiatrie le-au primit recent, dupa o evaluare riguroasa, reprezinta o motivatie majora si un simbol al unui inceput de drum care se arata promitator”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

La finalul cursului dedicat formatorilor in domeniul Podiatriei, participantii au dobandit abilitatea de a comunica mult mai eficient cerintele din domeniu, pentru a putea sa transmita cat mai bine informatia mai departe, intr-un mod profesionist si convingator. Acestea sunt calitati necesare ale unui formator si pun accentul, in primul rand, pe nevoile grupurilor care urmeaza sa fie pregatite. Asociatia de Podiatrie arata si ca, in urma acreditarii si a eliberarii certificatelor, formatorii vor putea sa lucreze alaturi de profesionistii din domeniul sanatatii, in vederea indeplinirii obiectivelor.

Cursul a fost acreditat de Colegiul Medicilor din Romania, care a acordat 75 de credite EMC statutului de formator si de Ordinul Asistentilor Medicali care a acordat un numar de credite aflat in conformitate cu numarul de ore care au alcatuit cursul.

Articolul precedent(P) Conf. dr. Ioan A. Veresiu: Calitatea vietii persoanelor cu complicatii ale diabetului la nivelul picioarelor nu este tocmai buna
Articolul următorConf. dr. Ioan Andrei Veresiu: Cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor