Tratamentul infertilitatii de cauza uterina

0
240

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei. in ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde de cauza care a produs infertilitatea. Daca in anumite situatii, tratamentul recomandat este cel medicamentos, in alte circumstante, cum ar fi infertilitatea de cauza uterina, tratamentul poate consta in interventii chirurgicale sau in metode de reproducere asistata.

Cauza uterina este adesea implicata in infertilitate. Mai exact, exista unele malformatii congenitale ale uterului care nu permit dezvoltarea sarcinii decat in primele saptamani sau in primul trimestru. Dupa aceasta perioada intervine avortul din cauza ca anomaliile cavitatii uterine nu permit dezvoltarea sarcinii.

„Una dintre aceste tipuri de anomalii este asa numitul uter septat sau uterul subseptat. Este un fel de perete care separa incomplet cavitatea uterina in doua jumatati, nepermitand sarcinii sa se dezvolte, sa se extinda. Sau, in unele cazuri, placenta se insereaza pe septul uterin, iar avortul se produce ca urmare a insertiei pe o structura lipsita de vascularizatie. Septul uterin este rezecat sau este sectionat pe cale endoscopica si fertilitatea revine la normal. Alte cauze de infertilitate pot fi reprezentate de fibroamele uterine, care se pot de asemenea rezeca sau extirpa pe cale endoscopica, cand ele se dezvolta in cavitatea uterina. Sunt situatii in care fibroamele uterine nu se dezvolta in cavitatea uterina, ci in peretele uterului. in aceste situatii e bine sa se stie ca aceste fibroame nu interfera cu infertilitatea si sarcina poate fi pastrata, pacientele chiar fiind incurajate sa ramana insarcinate si sa isi urmareasca sarcina. Deci in cazul fibroamelor cu situare in peretele cavitatii uterine, dar fara a evolua in cavitate, nu se recomanda tratamentul chirurgical de extirpare a acestor fibroame considerand ca ele, post-operator, pot sa genereze mai multe complicatii care reduc sansele de fertilitate in viitor”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti.

Articolul precedent2766 de posturi deblocate in sistemul sanitar
Articolul următorAPMGR respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback