Tranzitia de la socialism la capitalism in Europa de est a favorizat raspandirea SIDA

0
179

Saracia si pierderea statusului social, disponibilitatea crescanda catre consumul de droguri, alaturi de haosul din sistemul de sanatate au insotit tranzitia de la socialismul de stat la economia de piata si au contribuit la raspandirea virusului HIV in Europa de Est, apreciaza joi Inter Press Service (IPS).

„Tranzitia a dus la o delocalizare economica si sociala, creand un mediu care permite inflorirea pietelor de droguri ilicite injectabile si riscul (infectarii cu) HIV”, spune Tim Rhodes, cercetator in sociologia sanatatii publice la Imperial College din Londra.

Potrivit lui Rhodes, disponibilitatea crescuta pentru drogurile injectabile si raspandirea culturii occidentale a drogurilor au coincis cu slabirea infrastructurii sanitare publice, erodarea comunitatilor locale, migratia si amestecul populatiilor si dificultatile economice in Europa de est – toate aceste aspecte contribuind la raspandirea HIV.

Romania este un caz exceptional in estul Europei, continua analiza agentiei de presa citate, pentru ca prima epidemie de HIV a fost descoperita la inceputul anilor 90, obligand astfel autoritatile si organizatiile nonguvernamentale sa se mobilizeze mai devreme, fata de alte tari. Potrivit raportului national din 2008, autoritatile sanitare monitorizau la inceputul anului trecut 7.000 de adolescenti diagnosticati pozitiv la virusul HIV – acestia fiind considerati supravietuitori pe termen lung, dupa ce au fost infectati in anii 1987-1991.

Pana in 2007, in Romania fusesera inregistrate 16.877 de cazuri de infectii cu virusul HIV, la o populatie de 23 de milioane de locuitori; din 2004, epidemia s-a stabilizat, incidenta cazurilor scazand semnificativ in randul copiilor. Cu toate acestea, autoritatile sanitare mai au un drum lung de parcurs, estimeaza IPS. Majoritatea fondurilor pentru programele de prevenire a infectarii provin in prezent de la fondul global pentru combaterea HIV, tuberculozei si malariei, iar organizatiile neguvernamentale raman cei mai importanti actori in prevenire si oferirea de asistenta psihologica si sociala.

in majoritatea celorlalte state din Europa de est, epidemia de HIV a atins varful in anii 2000-2001, iar de atunci, eforturile de a stabiliza situatia au avut succese partiale. Potrivit Onusida (Programul Natiunilor Unite pentru SIDA), numarul persoanelor din estul Europei si Asia centrala care au HIV a crescut cu 150% in perioada 2001-2007 – de la 630.000 la 1,6 milioane. Peste jumatate din cazurile nou aparute au fost diagnosticate in Rusia, si peste 20% in Ucraina.

Statele baltice au anuntat izbucniri ale epidemiei in 2001, iar majoritatea cazurilor au fost inregistrate in randul celor care se drogau, de obicei tineri din zonele urbane; desi de atunci a scazut numarul celor nou infectati, epidemia s-a raspandit insa la alte sectoare ale societatii, femeile reprezentand un risc crescand.

in Estonia, numarul celor infectati cu HIV (peste 6.000, la o populatie de 1,3 milioane de locuitori, desi Onusida estimeaza ca numarul real ar putea fi dublu) se explica prin introducerea tardiva a programelor de utilizare a acelor de unica folosinta, lipsa continuarii tratamentelor pentru pacientii depistati pozitiv, dar neasigurati si pentru ca guvernul a lasat prea multe pe seama organizatiilor neguvernamentale, asa cum arata un studiu din 2004.

Desi in Bulgaria nu a existat o izbucnire masiva a epidemiei, incidenta cazurilor s-a dublat in decurs de sase ani (de la 49 la 91 de cazuri intre 2000 si 2006). Cu factori de risc similari, tari din Europa Centrala, cum ar fi Cehia sau Ungaria au reusit sa impiedice izbucnirea de epidemii.

in toate cazurile prezentate, preocuparea principala se refera la capacitatea institutiilor nationale de a se ocupa pe deplin de programele de prevenire si combatere finantate de Natiunile Unite; majoritatea rapoartelor care au contribuit la elaborarea raportului Onusida pe 2008 prezinta nevoia de a coordona mai bine diversii actori statali si ai societatii civile.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMasuri ale MSP pentru prevenirea imbolnavirii persoanelor afectate de inundatii
Articolul următorProfesori si medici propusi pentru titlul de „Fii ai Argesului”