Toti candidatii care vor lua peste 60% din punctajul maxim la rezidentiat vor avea locuri, promite MS

0
77

”Ministerul Sanatatii are satisfactia faptului ca a recuperat aceasta generatie, ca a reusit sa organizeze examenul de rezidentiat in conditii foarte bune, bazandu-se pe cele sase centre universitate de traditie din Romania”. Este mesajul transmis de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Horatiu Moldovan, in marja examenului de intrare in rezidentiat.

”intr-adevar, suntem de preocupati de a dezvolta resursa umana atat de importanta in sectorul sanitar. Ne bazam pe tinerele generatii care, in mod firesc, trebuie sa le inlocuiasca pe cele mai vechi si, in acest sens, intentia si propunerea noastra, care se va concretiza, este de a gasi pentru toti cei care au peste 60% din punctaj, o pozitie, astfel incat sa se poata specializa, sa poata sa se instruiasca in specializarile respective”, a declarat el. 

 

Rezidentiatul la spitalele din sistemul privat

 

in ceea ce priveste posibilitatea ca rezidentii sa fie pregatiti si in spitale din sistemul privat, Horatiu Moldovan a subliniat ca ”spitalele private au baza tehnologica foarte dezvoltata, foarte avansata in momentul actual”. Mai mult, in dintre aceste spitale lucreaza cadre universitare care au si calitatea de conducatori de doctorat, deci si au si calitatea academica sa faca acest lucru, a adaugat el.

 

 Numar-record de participanti la rezidentiatul de anul acesta

 

Anul acesta s-a inscris un numar record de participanti la concursul de rezidentiat din acest ani – aproape 9.000 – in cele trei domenii: medicina, medicina dentara si farmacie, a spus rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, acad. dr. Ioanel Sinescu.

Este vorba de absolventii facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din acest an, dar si ”multi absolventi din promotiile anterioare”, potrivit lui.

”Conform metodologiei, pana in momentul de fata, totul se desfasoara absolut normal si ne dorim ca tot concursul, pana la sfarsit, cu rezultate si cu repartitie, sa aiba aceeasi caracteristica, de normalitate”, a adaugat el.

Acad. dr. Sinescu a salutat initiativa Ministerului Sanatatii de a suplimenta numarul de locuri la rezidentiat, in functie de cati promoveaza examenul.

„Eu cred ca este o initiativa foarte buna. Aceasta tara are un deficit major de medici in diverse specialitati, in diverse spitale, in deficite centre si de farmacisti. Atunci, acoperirea necesarului respectiv se face prin marirea numarului de medici care se specializeaza in specialitatile deficitare si vor fi specializati in centrele in care sunt mai putini. Oricum sunt foarte multe locuri libere, in toate specialitatile, asa incat este o initiativa pozitiva, cu nadejdea faptului ca, pe de o parte, candidatii la rezidentiat vor reusi sa obtina minimul 60% din punctajul maximal. Deci, cu alte cuvinte, sa fie declarati ca au luat rezidentiatul si apoi sa aleaga specialitatea pe care si-o doresc, cu corespondenta cu ceea ce Ministerul Sanatatii a scos ca locuri in plus si va scoate ca locuri in plus si se va adapta numarului de viitori rezidenti care vor rezulta din acest concurs”, a declarat rectorul UMF Bucuresti.

”in principiu cred ca Ministerul Sanatatii va avea in acest an in plus, fata de ceea ce s-a anuntat initial – este o estimare proprie (…) – cel putin 1.000 – 1.500 de locuri in plus. Ceea ce nu este deloc putin pentru un singur an, fata de  planificarea initiala, a adaugat el.

 

Statisticile par sa arate ca numarul medicilor care pleaca in ultimul an s-a redus

 

” O evidenta exacta a numarului de medici care isi fac rezidentiatul in Romania si raman sa profeseze pe teritoriul Romaniei este la nivel national. in general, la nivelul colegiilor teritoriale, cat si la cel national se depun cereri de ”good standing”, in baza carora medicul respectiv poate sa mearga sa profeseze in strainatate, dar cati dintre acestia chiar pleaca sau doar au cerut acest certificat este greu de precizat, pentru ca, de foarte multe ori, ei se razgandesc. Statisticile par sa arate ca numarul medicilor care pleaca in ultimul an s-a redus”, a afirmat prof. dr. Catalina Poiana, prorector cu probleme de invaţamant postuniversitar al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti, cu ocazia examenului de intrare in rezidentiat.

Prof. dr. Poiana a vorbit si despre tineri care au facut facultatea in strainatate si s-au intors pentru rezidentiat in Romania.

” Unul dintre acestia, care a studiat la Cambridge, a facut un an un stagiu intr-un prestigios spital din Marea Britanie a ajuns acum si da rezidentiatul in centrul universitar Bucuresti, la UMF ”Carol Davila”. Deci sperante exista, faptul ca anul acesta sunt mai multe locuri nu poate sa fie decat un lucru bun. Ceea ce se impune, insa, sunt politici de sanatate care sa asigure distributia la nivel national echilibrat a acelor medici, pentru ca, evident, intre centrele universitare, intre marile centre universitare, intre mediul urban si rural exista inca inechitati in ceea ce priveste numarul de medici si accesibilitatea pacientilor la serviciile de sanatate”, potrivit ei.

in ceea ce priveste asteptarile medicilor, ”din ce va putem spune noi, este ca, intr-adevar, majorarile salariale reprezinta un lucru bun si reprezinta ceva firesc. Dar cred ca nu este singurul element care ar putea sa tina un medic in tara. Și as vrea sa spun aici ca un chestionar pe care noi l-am aplicat medicilor din zona Bucurestiului ne-a aratat ca medicii din Romania isi doresc in primul rand un statut social si o pozitie in societate care sa fie masura pregatirii lor, pe masura muncii lor. Nu cred ca exista vreo alta profesie in care sa inveti sase ani in facultate, sa mai faci un rezidentiat de cinci ani – deci practic sa ai 10, 11, 12 ani de pregatire – spre deosebire de altii, care dupa facultate au salarii si sunt pe picioarele lor. Deci medicii din Romania isi doresc un statut, un statut pe masura pregatirii si eforturilor lor, isi doresc conditii de lucru decente si conditii in care sa isi poata desfasura activitatea de asistenta medicala si activitatea de cercetare si, bineinteles, si salarii”, a explicat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor Municipiului Bucuresti.

in aceasta sesiune au depus dosarele pentru participare la concurs un numar de 8 876 candidati (6283 pentru medicina, 1740 pentru medicina dentara, 853 pentru farmacie).

Acestia candideaza pe un numar de 4.710 locuri si posturi pe cele 3 domenii de pregatire (3960 locuri si posturi la domeniul medicina, 398 medicina dentara si 256 farmacie si 96 locuri pentru ministerele cu retea sanitara proprie – MApN, Ministerul Justitiei si MAI).

in perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidati in functie de punctajul obtinut.

intre 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenti vor semna contractele individuale de munca cu unitatile sanitare, iar intre 14-16 ianuarie se va face repartitia pe clinici de pregatire.

incadrarea in unitatile medicale ca rezidenti este prevazuta in 1 februarie 2020.

Articolul precedentInterviu cu dr. Ioana Mindruta despre medicina personalizata in managementul epilepsiei
Articolul următorVaccin impotriva febrei tifoide, eficientsi la copiii sub un an – studiu