Tobă de porc, retrasă de la comercializare de ANSVSA

0
625
People shopping in a supermarket.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunță că a retras de la comercializare toba de porc “Drag de România”.

“Societatea comercială Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului tobă de porc “Drag de România”, se menţionează într-o informare publicată sâmbătă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, procedura de retragere de la comercializare a fost decisă ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.

Retragerea de la comercializare se aplică produselor din lotul/DLC 007041021/18.11.2021, conform sursei citate.

ANSVSA recomandă persoanelor care deţin produse din acest lot să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Persoanele care au consumat produsul şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt rugate să consulte medicul şi să raporteze acest consum, subliniază reprezentanții ANSVSA.

Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă, trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, deoarece ele pot indica listerioza, boala potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni, se precizează în informarea ANSVSA.

Ce este listerioza

Listeria este denumirea unui gen de bacterie la care s-au identificat până în prezent 20 de specii, ficecare cu câte două sub specii. Principalul agent patogen uman din genul Listeria este L. monocytogenes. Acesta este agentul patogen care cauzează listerioza, o boală rară cu consecințe grave, mai ales pentru femeile însărcinate.

Listerioza este cel mai frecvent contractată prin consumul de alimente contaminate: carne prelucrată necorespunzator și produse lactate nepasteurizate.

Detalii AICI

Articolul precedentConferința de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de SRDNBM
Articolul următorListerioza, o boală rară cu consecințe grave. Cauze și tratament