Tinerii nu obisnuiesc sa-si faca controalele medicale de rutina

0
325

Anumite afectiuni grave incep sa se instaleze inca de la varsta de 20-25 de ani, de aceea prin investigatii precum testele de sange, masurarea tensiunii arteriale, controalele oftalmologice, ginecologice si stomatologice, se pot depista anumite afectiuni inca din faze incipiente.

Potrivit unei statistici realizate de Centrul Medical Unirea, mai mult de jumatate dintre tinerii romani nu-si fac analizele de sange anuale si doar 39 % merg la medic atunci cand se confrunta cu o problema de sanatate.

De aceea, multe afectiuni considerate ca aparand la varste mai inaintate apar sau incep sa se instaleze in jurul varstei de 20-25 de ani din cauza stilului de viata, sedentar si cu o alimentatie dezechilibrata, care conduc la un nivel crescut de colesterol sau chiar la infarct miocardic acut. Astfel, un test de sange ar fi putut indica un nivel crescut al colesterolului si ar fi putut face posibila prevenirea infarctului prin administrarea medicamentelor.

Conform statisiticii, tinerii nu merg la medic pentru a-si face controalele uzuale pentru ca se considera perfect sanatosi, omitind faptul ca multe afectiuni nu prezinta niciun simptom, precum cancerul, hepatitele sau bolilor cardiovasculare.

Pe langa testele uzuale de sange care ar trebui realizate anual, la fel de importante sunt si testele specifice pentru depistarea hepatitelor B si C, frecvente in randul persoanelor intre 20 si 50 de ani, dar si controale ginecologice, mamare sau controale oftalmologice si stomatologice.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii: cifrele din motiunea pe Sanatate nu sunt reale
Articolul următorBolile cronice consuma 65% din cheltuielile cu medicamente ale CNAS