Ministrul Sanatatii: cifrele din motiunea pe Sanatate nu sunt reale

0
36

Atilla Cseke, ministrul Sanatatii, a declarat, la dezbaterile din Senat privind motiunea pe Sanatate initiata de PSD si PC, ca rata natalitatii a scazut de la 13,6% la mia de locuitori in 1990, la 10,4 la mia de locuitori in 2009, sustinand ca reducerea cea mai mare a fost in intervalul 1990-1996, in care acest indicator a fost de doar 10,2 la mia de locuitori.

Totodata, ministrul Sanatatii a precizat ca cifrele din motiune cu privire la numarul de medici si asistente existente la mia de locuitori nu sunt reale, cifrele reale pentru 2009 fiind de 2,35 medici si 6,0 personal sanitar mediu la mia de locuitori. Cea mai mica valoare a acestui indicator s-a inregistrat 1995, cand erau doar 1,77 medici la mia de locuitori.

Ministrul Sanatatii a mai facut si alte precizari cu privire la alte date din motiune: speranta medie de viata conform datelor provenite de la Institutul National de Statistica este de 73,03 ani in 2009 si nu de 71,7 de ani cum se sustine in motiune, iar fenomenul plecarii medicilor este comun pentru tot blocul est-european, in Romania s-au luat masuri precum: reducerea duratei rezidentiatului pentru 36 de specialitati, cresterea numarului de locuri de pregatire prin rezidentiat la 4.000 in 2011, organizarea unui concurs pentru aproximativ 3.000 de posturi in unitatile sanitare.

Ad in title

in ceea ce priveste descentralizarea, aceasta a fost adusa in discutie in timpul mandatului lui Ion Bazac, a mai precizat ministrul Sanatatii. Motiunea pe Sanatate a fost respinsa de plenul Senatului.

Articolul precedentNumarul copiilor cu hepatita B, in scadere
Articolul următorMai putin de 5% dintre pacienti intalnesc efectele nedorite ale inhibitorilor normo-glicemianti