Mai putin de 5% dintre pacienti intalnesc efectele nedorite ale inhibitorilor normo-glicemianti

0
276

Terapia cu inhibitori DPP-4 (inhibitori normo-glicemianti) scade nivelul glicemiei, fara a afecta greutatea. a€œExista un hormon in organism, GLP-1, pe langa insulina, care are efect de scadere a glicemiei. GLP-1 e degradat in organism in decurs de cateva minute de o enzima, care poarta numele de DPP-4, ceea ce face ca administrarea hormonului GLP-1 sa nu fie eficace decat pentru cateva minute”, a declarat, pentru SanatateaTV.ro, dr. Cristian Guja, medic specialist in Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Institutul a€œProf. Dr. Nicolae Paulescu”.

Inhibitorii DPP-4 fac ca enzima sa isi scada actiunea si, astfel, are loc cresterea duratei de activitate a hormonului natural, de unde si efectul de scadere a glicemiei.

Printre principalele avantaje ale enzimei DPP-4, spune dr. Cristian Guja, comparativ cu alte clase terapeutice sunt riscul foarte redus de hipoglicemie (risc asociat tratamentului cu insulina) si faptul ca nu determina cresterea in greutate, ca in cazul tratamentului cu insulina, a explicat dr. Cristian Guja.

Terapia cu inhibitori DPP-4 (inhibitori hipoglicemianti) este folosita peste tot in lume, iar in Romania de aproximativ doi ani. a€œAceasta clasa terapeutica este deja utilizata de patru ani si mii de pacienti sunt tratati cu inhibitori DPP-4. Acest medicament si-a dovedit nu numai eficacitatea, dar si siguranta in tratamentul la om”, a declarat dr. Cristian Guja. Comparativ cu alte antidiabetice, inhibitorii DPP-4 au o frecventa mica la reactii adverse. a€œPutem intalni greata, dureri de cap, sindorm febril, dar sunt tranzitorii si nu afecteaza calitatea vietii”, a precizat dr. Cristian Guja.

Efectele enzimei DPP-4 asupra inimii pot fi urmarite doar in datele preliminarii, care exista la ora actuala. a€œPe langa scaderea glicemiei, inhibitorii DPP-4 se asociaza cu o oarecare scadere a tensiunii arteriale, imbunatateste functia muschiului inimii, in special dupa infarct sau la cei cu insuficienta cardiaca”, a declarat dr. Cristian Guja.

Principala categorie de beneficiari ai inhibitorilor DPP-4 sunt bolnavii de diabet zaharat de tip 2, in special cei obezi sau supraponderali, tocmai pentru ca le scade greutatea.

Primele efecte ale terapiei cu inhibitori DPP-4 apar dupa cateva zile. a€œEste nevoie de o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani pana sa se ajunga la efectul hipoglicemiant complet”, a declarat dr. Cristian Guja.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii: cifrele din motiunea pe Sanatate nu sunt reale
Articolul următorBolile cronice consuma 65% din cheltuielile cu medicamente ale CNAS