Timișoara: Defibrilatoare externe automate, instalate în centrul orașului

0
527

Trei defibrilatoare externe automate au fost instalate în zona centrală a Timișoarei, de către autoritățile locale, pentru a fi utilizate în cazurile de urgență medicală, respectiv stop cardio-respirator.

Dispozitivul HeartSave AS trebuie utilizat în situația în care pacientul prezintă simptome de inconștiență, nu respiră normal și nu există semne de circulație vasculară; acesta măsoară ritmul cardiac al pacientului și decide dacă este indicată sau nu defibrilarea iar selectarea și încărcarea energiei are loc automat atunci când este indicată defibrilarea, aparatul declanșând automat procesul.

Defibrilatorul poate fi utilizat și în modul pediatric, în cazul pacienților cu vârsta cuprinsă între unu și opt ani sau cu o greutate corporală de sub 25 kg, acesta fiind prevăzut cu electrozi speciali.

Aparatele sunt amplasate în sediul Primăriei, de pe Bd. C.D. Loga nr. 1, la Direcția de Evidența Persoanelor, de pe Bd. Mihai Eminescu nr. 15 și la Sala Olimpia, pe Aleea Ripensia nr. 7.

„Încercăm să prevenim tragedii în centrul Timișoarei. Dotăm mai multe clădiri publice cu defibrilatoare automate și instruim angajații să le folosească, pentru ca să putem salva vieți. Este un gest de normalitate și vrem să reducem, dacă e posibil, și cu câteva minute, răspunsul la situații de urgență de acest gen”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Avantajul defibrilatorului extern constă în faptul că orice persoană, chiar și fără studii de specialitate, poate interveni în situații de urgență – persoană inconștientă, care prezintă simptomele unui stop cardiac; aparatul ghidează utilizatorul prin procesul de resuscitare cu instrucțiuni acustice și vizuale.

Amplasarea celor trei defibrilatoare se derulează în paralel cu instruirea angajaților pentru intervenții în caz de urgență.

Investiția se ridică la aproae 38.000 lei iar pentru anul viitor este planificată achiziționarea a încă trei defibrilatoare ce vor fi montate în locuri ușor accesibile.

Articolul precedentDirectorul Institutului „Matei Balş” despre noul coronavirus din România: „Lucrurile pot fi ţinute sub control fără discuţie”
Articolul următorEcografii gratuite la sân la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara