Ecografii gratuite la sân la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara

0
157
sursa foro: Spitalul Victor Babes Timisoara/ Facebook

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara a încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de mamografie; în cazul celor internate, acestea au posibilitatea unei investigaţii gratuite de ecografie de sân.

Unitatea spitalicească bănățeană reia, chiar din această săptămână, proiectul unic în România prin care pacientele internate beneficiază gratuit de ecografii la sân efectuate la pat; investigaţia durează câteva minute, este nedureroasă iar imaginea obţinută cu ajutorul ecografului are un grad de acurateţe ridicat. Beneficiarele acestui program gratuit sunt femeile cu vârsta între 50 şi 69 ani, fără istoric de boli neoplazice mamare.

România nu are în prezent un program naţional de screening pentru cancerul de sân ci doar programe regionale sau locale în derulare, pe termen limitat.

Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice. Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supraviețuire poate să ajungă și la 95 la sută.

O campanie similară s-a derulat şi anul trecut, timp de trei luni

“În urmă cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare și modernizare a Laboratorului de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului Victor Babeș. Am început cu achiziția aparatului cu rezonanță magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigații, și pentru IRM de sân. Această investigație se folosește în screening-ul pacientelor cu o densitate mare a țesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu șanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariția și dezvoltarea unor metastaze si la plămân, care fac ca rata de supraviețuire în aceste situații să fie una foarte redusă. Și, este dureros, ca medic si ca femeie, să știi că poți să preîntâmpini agravarea unei afecțiuni oncologice sau să o depistezi într-un stadiu incipient când poate fi vindecată, și să nu poți interveni pentru că nu ai aparatura necesară. Din aceste considerente, am și încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate în spital le oferim posibilitatea unei investigații gratuite de ecografie de sân”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Articolul precedentTimișoara: Defibrilatoare externe automate, instalate în centrul orașului
Articolul următorAtenție în ce ape vă răcoriți vara: Leptospiroza, o boală gravă cu potențial fatal