COVID-19: Testele rapide pe bază de antigen nu mai pot fi cumpărate din farmacii

0
1060

Testele rapide nu se mai pot comercializa în farmacii. Acestea sunt de uz profesional și se recomandă ca prelevarea probei si interpretarea rezultatului să se facă de către personal calificat, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Farmaciile pot deține și elibera doar dispozitivele și aparatura medicală de uz individual. De aceea, ANMDMR a solicitat ca testele antigen și cele pentru anticorpi să fie vândute doar spitalelor, clinicilor și cabinetelor medicale.

“Conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. e) din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin intermediul farmaciilor comunitare pot fi vândute doar dispozitive medicale de uz individual, iar potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (4) din Normele privind înființarea, organizarea şi funcționarea unităților farmaceutice (”Norme”) aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 444/2019, ”Farmaciile comunitare dețin şi eliberează numai medicamentele şi produsele prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege, autorizate de punere pe piață şi achiziționate conform legislației în vigoare.”, a transmis ANMDMR într-un comunicat de presă.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște. Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă.

„Dispozitivele trebuie să fie proiectate și realizate astfel încât, utilizate în condițiile și pentru scopul propus, să nu compromită, direct sau indirect, starea clinică ori siguranța pacienților, siguranța și sănătatea celor care le utilizează”, argumentează ANMDMR, specificând că atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, rezultatele pot fi compromise.

Toate aceste informații și recomandări, anunță ANMDMR, „sunt valabile și pentru comercializarea și utilizarea testelor folosite în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus, prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM-IgG împotriva COVID”.

Medicii susțin că testele pentru anticorpi au limite. Astfel, poți să avea boala COVID-19, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formează la circa o săptămână de la infectare. Testul rapid ne poate ajuta să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecție, anticorpii rezistând în corp o perioadă de 2-3 luni de la vindecare, potrivit unor studii.

Testele rapide vor putea fi însă comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică, dar Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”.

Articolul precedentGCS: Aproape 9.700 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2
Articolul următorCOVID-19: Peste 600 de români, salvați cu ajutorul plasmei donate de pacienți vindecați, în ultimele 7 luni