COVID-19: Peste 600 de români, salvați cu ajutorul plasmei donate de pacienți vindecați, în ultimele 7 luni

0
182

Peste 600 de români bolnavi de COVID-19 au fost salvați cu ajutorul plasmei convalescente donate de pacienți vindecați în ultimele șapte luni, de când România a autorizat colectarea și administrarea de plasmă convalescentă pentru pacienții COVID-19.

Aproape 4.000 de români au donat, în această perioadă, peste 6.500 de doze de plasmă convalescentă, din care peste 3.000 de doze au fost deja administrate ca tratament experimental anti-COVID-19.

De asemenea, peste 1500 de doze sunt în procedură de testare și validare, în timp ce aproximativ 2000 de doze au fost respinse, din cauza unor diverse neconformități.

Toate aceste estimări au fost realizate pe baza datelor transmise de centrele de transfuzie, către Besmax Pharma Distribution, compania care a oferit gratuit echipamentele și kiturile de plasmafereză.

Doi din șase români au declarat că se tem să doneze plasmă convalescentă

Potrivit unui sondaj realizat în perioada 15-20 noiembrie, unul din șase români care s-au infectat cu noul coronavirus au declarat că ar dona plasmă convalescentă și doi din șase români au declarat că nu au fost informați cu privire la donarea de plasmă convalescentă. Alți doi din șase români au declarat că se tem să doneze plasmă convalescentă și unul din șase români declară că nu pot dona din motive medicale.

De asemenea, doi din trei români care au declarat că doresc să doneze plasmă convalescentă, au spus că nu au putut să doneze până acum din cauză că centrele de transfuzie fie nu au răspuns, fie nu i-au programat, fie i-au refuzat. Totodată, doi din șapte români care au donat plasmă convalescentă au repetat procedura de cel puțin două ori.

Alți trei din cinci românii diagnosticați cu noul coronavirus au spus că rudele lor, care locuiesc în aceeași gospodărie cu ei, nu au fost testate pentru a fi diagnosticate.

Fiecare persoană diagnosticată cu test RT PCR, participantă la sondaj, a declarat că cel puțin alte trei persoane, contacți direcți din aceeași gospodărie, au rămas netestați și nediagnosticați.

Sondajul a fost realizat telefonic de voluntarii COVIDPLASMA.RO, în perioada 15 – 20 noiembrie 2020, pe un număr de 1.150 persoane confirmate cu SARS-COV-2, la comanda Besmax Pharma Distribution SRL.

 

Articolul precedentCOVID-19: Testele rapide pe bază de antigen nu mai pot fi cumpărate din farmacii
Articolul următorGCS: Județele Sibiu și Ilfov au cea mai mare rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2