Teste din sange pentru depistarea cancerului

0
206

Specialistii au la dispozitie, in prezent, teste din sange pentru depistarea tumorilor ovariene sau de san.

Profesor dr.Virgil Ancar, directorul medical al Spitalului „Sfantul Pantelimon”, a declarat pentru AGERPRES, ca este vorba despre doi markeri – CA 125, pentru tumorile ovariene, si CA 15.3, pentru cancerul de san. El a subliniat ca aceste teste, care contribuie la precizarea diagnosticului, trebuie facute la recomandarea specialistului, dupa un examen ginecologic. Daca testele au valori mai mari decat cele admise sunt necesare investigatii suplimentare, ele nefiind specifice.

„Cele doua teste stabilesc intr-un stadiu precoce un eventual cancer sau o alta afectiune tumorala benigna, pentru care trebuie intervenit. Interventia intr-un stadiu incipient poate duce la vindecare”, a precizat specialistul.

De astfel de teste dispun atat spitalele private, cat si cele publice, in ultimul caz ele fiind recomandate in functie de fondurile disponibile. Pretul unui test variaza intre 70 si 80 de lei.

in Romania, la sfarsitul anului 2007, erau inregistrate 360.000 de persoane cu afectiuni oncologice. Cele mai multe se prezinta, din pacate, in stadii grave ale bolii, sustin specialistii, care insista pentru educatia in domeniul preventiei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCampanie de informare la Iasi privind cauzele sinuciderii
Articolul următorPensionarii isi pot primi pensiile pe card