Medicina la distanta, un pas mai aproape de bolnavi

0
211

Un proiect integrat de telemedicina care va fi implementat in centrele regionale ii va scuti pe bolnavi sa mai mearga de la un medic la altul iar pe medici ii va ajuta sa isi exercite mai bine meseria.

Proiectul, care vizeaza introducerea sistemului de telemedicina sau a€œmedicina la distanta”, promovat de Ministerul Sanatatii impreuna cu alte state, precum Italia, Spania, Danemarca, Suedia, va fi implementat in primul rand in medicina de urgenta, urmand ca in cursul anului viitor sa fie extins si la celelalte ramuri ale medicinei.

Proiectul de medicina la distanta va fi implementat, cel mai probabil in 2009, la Spitalul Universitar „Sfantul Spiridon”, Spitalul Clinic de Urgente „Sfantul Ioan” si Spitalul de Pediatrie „Sfanta Maria” din Iasi, respectiv, alte unitati similare din Cluj.

Dr. Diana Cimpoesu, coordonatorul Serviciului Mobil Urgente Reanimare Descarcerare (SMURD) Iasi, a declarat, pentru AGERPRES, ca prin intermediul acestui sistem medicii vor putea comunica in timp real cu omologii si specialistii din alte zone ale tarii si isi vor putea acorda sfaturi unii altora cu ajutorul tehnologiei ultramoderne.

Acest sistem face ca interventiile medicilor din alte zone ale tarii sa poata fi efectuate in timp real iar colegii interesati de noile informatii din domeniu pot sa asiste de la distanta la ele. De asemenea, in urma implementarii unui asemenea sistem, bolnavii din orasele mici nu vor mai fi redirectionati spre marile centre medicale sau in alte judete.

a€œEste vorba despre camere de filmat, calculatoare si microfoane, operatiile fiind filmate si transmise altor spitale, iar baza de date cu toate consultatiile medicale putand fi accesata de specialistii cu care vom colabora”, a explicat dr. Cimpoesu.

Pana acum, primele sisteme de telemedicina au fost implementate la Unitatile de Primire a Urgentelor (UPU) din Spitalul Universitar „Sfantul Spiridon” si Spitalul Clinic de Urgente.

Prin acest sistem, Unitatea de Primire a Urgentelor este conectata, prin intermediul unui dispecerat in care lucreaza mai multi medici de diferite specialitati, cu cele sapte puncte ale SMURD din judet.

„Dupa implementarea sistemului de telemedicina, vom avea posibilitatea sa comunicam de pe display-urile calculatoarelor, ceea ce face interventia mult mai eficace. Acest sistem este implementat si la Targu Mures”, a mentionat dr. Diana Cimpoesu, coordonatorul SMURD Iasi si purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar „Sfantul Spiridon”.

Dr. Lucian Popa, managerul Spitalului Clinic de Urgente „Sfantul Ioan”, sustine ca in incinta unitatii medicale exista deja un sistem primar de comunicare intern, prin intermediul caruia se transmit toate interventiile de care beneficiaza bolnavii. Datele de inregistrare ale acestora pot fi consultate de medici prin intermediul celor 27 de terminale din spital, la care se adauga inca un IP suplimentar necesar comunicarii cu aparatul de radiologie de la sectia externa de medicina interna, situata la cativa kilometri de spital.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCampanie de informare la Iasi privind cauzele sinuciderii
Articolul următorPensionarii isi pot primi pensiile pe card