Tehnica ultramicroscopica este o noua tehnica care permite vizualizarea tridimensionala a fibrelor nervoase ale maduvei spinarii, fara sa afecteze tesuturile sanatoase.

Maduva spinarii formata din neuroni si celule de sustinere permite transmiterea mesajelor nervoase intre creier si restul corpului. De asemenea maduva spinarii contine circuite nervoase independente care controleaza un anumit numar de reflexe. Astfel ca traumatismele sau bolile care afecteaza maduva spinarii au consecinte grave precum paralizie, pierderea sensibilitatii, imposibilitatea de a respira singur .

Deocamdata experimentele privind refacerea fibrelor afectate nu au aratat rezultate concludente, deoarece relansarea procesului de crestere a celulelor neuronale si de regenerare a fibrelor nervoase scurtate sau sectionate este foarte dificila. Pentru ca aparatele de radiologie clasice nu reusesc sa observe fiecare neuron lezat, un cercetator de la o universitate din Viena a pus la punct o tehnica, bazata pe ultramicroscopie care poate vedea fiecare tesut lezat.

Pentru ca tesuturile maduvei spinarii sunt opace, deoarece apa si proteinele continute reflecta in mod diferit lumina, autorul tehnicii a inlocuit apa cu o emulsie care reflecta lumina in acelasi mod ca proteinele.

Astfel, prin aceasta tehnica, medicii au posibilitatea sa observe celulele neuronale dintr-o sectiune a maduvei spinarii si in acest fel sa determine care sunt fibrele sectionate si daca acestea si-au reluat sau nu procesul de crestere.

De asemenea cu ajutorul tehnicii ultramicroscopice se fac teste de observare a sistemului capilar sangvin sau a modului in care o tumora se insereaza in tesut.