Tătaru: Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Mulți concetățeni aleg boala

0
61
Foto: Facebook Guvernul României

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, actual consilier onorific al premierului, a declarat, luni seară, că se așteptă să fie generalizat certificatul digital, astfel încât să nu mai fie închise activitățile economice și a susținut că anumite sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii trebuie să fie sigure, fie prin vaccinare, fie prin testare.

Tătaru a explicat că boala COVID-19 nu va fi sub control, astfel încât să devină sezonieră și cu manifestări mai puțin agresive, până când cel puțin 70% din populație nu se va imuniza.

„Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Mulți concetățeni aleg boala. E cea mai riscantă cale pe care o putem alege”, a spus Nelu Tătaru, la un post de televiziune.

Fostul ministru al Sănătății a apreciat că, dacă se ajunge la un grad de imunizare ridicat, se poate reveni la viața normală, dar numai atunci când virusul are o transmitere sporadică.

„Anul 2023 poate fi revenirea la normalitate”, a precizat Tătaru.

„Avem o frustrare justificată a celor care au fost corecți. Anul trecut întrebam când va apărea vaccinul și număram lunile. În ianuarie era «nu treceți în față», «să respectăm rândul». (…) Paturile din spital noi putem să le facem pentru cei care sunt non-covid, depinde doar de noi. (…) Acum avem vaccinarea. Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii. Haideți să le facem sigure: facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri. Trebuie să ne asumăm niște decizii”, a subliniat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a mai spus că „valul 4 e valul nevaccinaților”, menționând că peste 98% dintre cei decedați de COVID sunt nevaccinați.

Tătaru a arătat că și numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2, care sunt internați, este mai mare.

„N-am avut în valul 1 sau 2 atât de mulți copii infectați. Înseamnă că regulile nu sunt la fel de respectate și că interacționează cu oameni nevaccinați. Haideți să avem grijă de copii. (…) Școala depinde de condiții igienice și de persoane care sunt sau nu infectate. (…) Trebuie să facem să nu ajungem la 6 la mie ca să închidem școlile. Ține doar de noi”, a subliniat Tătaru.

„Mulți s-au obișnuit cu boala. N-ar trebui să trăim nici cu o fobie, dar nici cu delăsare”, a mai spus Tătaru.

Fostul ministru al Sănătății a mai afirmat că „decât să stimulez pe cineva să se vaccineze, mai bine bonific pe cei care s-au vaccinat și nu mai țin activitățile închise”.„Mă aștept să se generalizeze certificatul verde, în timp ce mă aștept să devenim o societate conștientă. Trăim într-o societate în care trebuie să avem grijă și cel de lângă noi”.

Articolul precedentCîmpeanu, despre creșterea ratei de incidență COVID în București: Vom ajunge la șase la mie în octombrie
Articolul următorCîmpeanu, despre formularele prin care părinții își pot da acordul pentru vaccinarea anti-COVID a elevilor