Sute de medici au semnat petiția “Nu ‘Legii carantinării și Izolării’ în forma actuală!”

0
332

Sute de medici din mai multe orașe ale țării au semnat petiția “Nu ‘Legii carantinării și Izolării’ în forma actuală! Nu detasării forțate a medicilor!”.

În scrisoarea deschisă, medicii semnatari spun că de aproape patru luni, corpul medical ține piept îmbolnăvirilor de COVID-19, fără nicio ezitare, iar încălcarea drepturilor cetățenești, prin adoptarea unor masuri abuzive, îndreptate împotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, și nici moral.

Potrivit scrisorii deschise, în cele aproape patru luni de pandemie, autoritățile au raportat 3.355 de cadre medicale infectate.

Vă redăm în continuare, scrisoare deschisă a cărei petiție online a fost semnată de peste 700 de medici.

“Suntem in pragul unei decizii politice care ne priveste pe noi medicii.
Am dorit sa tragem un semnal de alarma in legătură cu consecintele acestor acte normative ce urmeaza sa fie votate in Senatul Romaniei. E o scrisoare deschisa pe care o pot semna toti cei ce rezoneaza cu noi.
Cerem ferm celor ce reprezinta profesia sa ia atitudine!.Stop abuzurilor adupra libertatii!

Semnati petitia!!

Scrisoare deschisa

Nu „Legii carantinarii si Izolarii” in forma actuala!!
Nu detasarii fortate a medicilor!!!
Suntem, azi, într-un moment cu totul aparte in care asistăm la incercarea limitării libertății prin adoptarea unei legi nedrepte. În care medicii sunt obligați să ia decizii în privinta libertății și bunurilor pacientilor.

În care medicilor li se impune sa accepte ca toți copii minori ai celor carantinati, deci și proprii copii daca medicii se vor afla in această situatie, să fie preluați de Asistența Socială.

În care medicii sunt obligati sa accepte detașarea fără acord, oriunde dorește o autoritate a statului.
Departe de familie, de oricine are nevoie de serviciile lor medicale de la locul lor de muncă.
Suntem medici, nici gardieni, nici polițiști, nici magistrați, ca sa putem decide privarea de libertate și de bunuri.
Suntem doar medici pentru pacienții noștri. Și așa vrem să rămânem. Asta e menirea noastra, să ingrijim si să vindecam. Nu putem duce la capat această menire daca o lege, in loc sa ne protejeze drepturile, ne vulnerabilizeaza și lasă poarta deschisă abuzurilor. Legea este pentru noi toți.
Legea protejează pacienții asimptomatici cu Covid 19, care nu pot fi constrânsi să fie internați, carantinati , izolați, fără consimțământul lor. Pentru că e anticonstitutional.
Legea protejează și pacienții cu afecțiuni psihice ce nu pot fi internati decat cu consimțământul lor.
Pentru ca e anticonstiutional. Dar e Constitutional sa aplici alt regim medicilor?
Intregului personal medical? Corpul medical ține piept imbolnavirilor de Covid 19 de aproape 4 luni. Fără nicio ezitare.

Tocmai de aceea, încălcarea drepturilor cetățenești, prin adoptarea unor masuri abuzive, indreptate impotriva corpului medical nu sunt justificate nici legal, nici epidemiologic, și, mai cu seamă, în niciun caz moral.
Drepturile noastre sunt drepturile tuturor. Și reciproca e perfect valabilă. Inainte de a fi medici, suntem cetățeni ai acestei țări, cu drepturi egale. Singura resursă pe care s-a bazat neconditionat și fără limite sistemul sanitar a fost resursa umană. Medici si asistente, infirmiere si ingrijitoare, brancardieri, personal sanitar si auxiliar, au fost la datorie. Ei au putut rezista , în plină pandemie, în costume de protectie la 38 de grade , în cabinete, sali de operatii, saloane de pacienti, UPU, ATI, in laboratoare, sali de CT, în ambulanțe. Tineri sau mai puțin tineri, sănătoși sau mai putin sănătoși, oamenii in halate albe au rezistat. Nu au făcut pasul inapoi.
Autoritatile au raportat 3.355 de cadre nedicale infectate, în aproape 4 luni de pandemie.

Daca dupa 4 luni nu exista un numar enorm de decese cauzate de Covid-19 , asta se datorează în primul rand eforturilor lor de multe ori dincolo de limita posibilului. Ei au putut. Nu au spus ” atat s-a putut” precum statul roman de 30 de ani incoace. Sintagma aceasta nu caracterizează personalul medical.
Datorita noua, oamenilor săi, supraviețuiește sistemul. Cu toate problemele sale, generate de lipsa de viziune a politicienilor. Sistemul sanitar din Romania este cel mai slab din intreaga Uniunea Europeană.
Nu o spunem noi, o spun Rapoartele Uniunii Europene de trei ani incoace.
Suntem pe ultimul loc la cheltuielile alocate pentru sanatate, având sistemul cel mai prost finantat. De 30 de ani incoace, nu s-au gasit resuse. Si nu avem doar o lipsa acuta de fonduri, dar și de legi.
Nu avem legi sanitare care sa umple vidul legislativ fara precedent. Fără definiția actului medical, a garzii, a carantinarii, izolarii. Nu avem nici infrastructură.

De 30 de ani nu s-a construit nici un spital nou, functional, din fonduri publice, cu exceptia celui din Mioveni. Nu s-a putut mai mult, știm. Noi, ca și corp profesional am putut intotdeauna. Chiar cu pretul vietii sau al sănătății noastre.
Solicitam tuturor celor care reprezintă profesia instituțional, o luare de pozitie oficială, neintarziat.
Este obligatia celor ce ne reprezintă, a Colegiului National al Medicilor, a sindicatelor reprezentative pe ramura, a tuturor asociatiilor profesionale ai caror membri suntem prin lege.
Nu vrem privilegii, vrem doar respectatea drepturilor fundamentale ale noastre si ale pacientilor noștri.
Dar nu vrem sa ne transformăm in ceea ce nu dorim sa fim.
Vrem sa rămânem MEDICI.

Semnat:
Dr Livia Davidescu, SCJU CRAIOVA, dr Manuela Predila, Maternitatea Bucur Bucuresti, Dr Alina Martau, UPU, SCJU Pitesti, dr Bogdan Lazescu, SCJU Tg Mures, Dr Albert Claudiu, SCJU Miercurea Ciuc”.

Articolul precedentExclusiv: Soft de inteligență artificială pentru pacienți suspecți de COVID-19, la Institutul Marius Nasta
Articolul următorOrban anunță amplificarea la limita maximă a controalelor pentru respectarea regulilor de protecție