Consiliere, suport psihologic și formare profesională continuă. Acesta este modul în care conducerea Filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R. vine în sprijinul membrilor săi în contextul pandemiei de COVID-19, având în vedere provocările profesionale deosebite și nivelurile mai mari de stres ocupațional la care sunt supuși în această perioadă.

În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit cărora toți angajații din domeniul sănătății trebuie să aibă grijă de sănătatea lor mintală în această perioadă în aceeași măsură ca de sănătatea fizică, reprezentanții Filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R. vin în întâmpinarea nevoilor membrilor săi și prin articole pe teme de psiho-educație și comunicare săptămânale, publicate în revista on-line a Filialei București eAsistent.ro.

Mai mult, în luna mai a acestui an a fost lansat Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și on line – Psiho Assist, iar începând din 30 iulie 2020 vor fi lansate o serie de evenimente on-line de tipul Webinar, având ca obiectiv principal formarea unui bagaj de cunoștințe și aptitudini necesare pentru gestionarea stresului, eficientizarea personală și profesională precum și comunicarea.

„Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este tot timpul alături de membrii săi. Prin acest serviciu-suport am dorit să venim în întâmpinarea unor posibile probleme pe care le pot întâmpina colegii noștri aflați atunci ca și acum în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. Să fii asistent medical sau moașă, în spital, în ambulator sau într-un cabinet medical în această perioadă este o provocare. Îngrijirile de sănătate acordate oamenilor sănătoși sau bolnavi, în general este o misiune dificilă care necesită cunoștințe, abilități deosebite și o vocație „de a face bine”. În timpul acestei pandemii situația de fapt devine din ce în ce mai complicată, nivelul de stres este accentuat, oboseala și chiar starea fizică a colegilor noștrii este afectată. Am cooptat în proiectul Psiho-Assist o echipă de psihologi dedicați, care să poată ajuta, cu competențele lor, toți asistenții medicali sau moașele care au nevoie de sprijin și consiliere. Asistenții medicali generaliști, asistenții medicali și moașele nu trebuie să se simtă singuri, împreună construim o cultură profesională de suport și încredere care să ne ajute să parcurgem această perioadă dificilă. Suntem și vom fi alături de asistenții medicali și moașele din București utilizând toate mijloacelor și prerogativelor de care dispunem”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R.

În cadrul serviciului activează o echipă de 4 psihologi cu experiență în domeniul psihoterapiei și psihologiei clinice cu vechime în domeniul sănătății mintale. Printre activitățile desfășurate de aceștia se numără: suport și consiliere psihologică telefonică/ online, în cadrul cărora au fost deja realizate aproximativ 520 de minute de suport și consiliere individuală; psiho-educație pentru dezvoltarea abilităților profesionale și personale, creșterea gradului de informare și conștientizare a problematicilor legate de stres, epuizare (Burn-out), comunicare și relaționare cu diferite tipuri de pacienți, precum și pentru gestionarea situațiilor de criză și menținerea echilibrului personal; elaborarea de articole și postere informative, fiind realizate până în prezent o serie de 32 de articole și 32 de postere care au fost distribuite pe pagina de Facebook a O.A.M.G.M.A.M.R. filiala București și pe pagina web organizației și activitate de cercetare a unor aspecte psiho-sociale relevante în contextul pandemiei de coronavirus, în rândul asistenților medicali.

Orice membru O.A.M.G.M.A.M.R. Filiala București și nu numai, poate suna sau trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro pentru a intra în contact cu unul dintre psihologii specializați implicați în proiect.