Administrarea pe o perioada de 12 saptamani a suplimentelor pe baza de fier poate reduce oboseala cu 50%, pentru femeile care au concentratii scazute de fier in organism, dar care nu sufera insa de anemie. Acest lucru este sustinut de un nou studiu, publicat in Canadian Medical Association Journal.

Potrivit specialistilor, oboseala este o stare frecventa, o treime dintre pacientii care trec pragul unui cabinet medical se plang de acest simptom in timpul consultatiilor. Se pare ca femeile sunt de trei ori mai predispuse decat barbatii sa raporteze starea de oboseala.

La studiu au participat aproximativ 200 de femei, cu varste cuprinse intre 18-50 de ani si care prezentau deficiente de fier, o senzatie inexplicabila de oboseala si aveau concentratii de feritina de sub 50 de grame/litru, insa nu sufereau de anemie. Feritina este proteina care depoziteaza fierul si controleaza eliberarea lui in organism.

Rezultatele cercetarii au evidentiat faptul ca suplimentele pe baza de fier, administrate timp de 12 saptamani, determina o scadere cu pana la 50% a oboselii. Dupa numai sase saptamani, specialistii au constatat efectele pozitive ale hemoglobinei, iar concentratiile de feritina au ajuns la parametrii considerati normali. Pe de alta parte, tabletele cu fier nu au influentat scorurile la testele de depistare a depresiei si a anxietatii. De asemenea, indicatorii de calitate a vietii, cum ar fi performantele fizice si psihice ale pacientelor, nu au fost afectati de administrarea suplimentelor cu fier.