„Sunt și la ora de astăzi, când vorbesc, pacienți abandonați de sistem în spitalele de psihiatrie”, afirmă președintele ASPPR

0
338

În cadrul Congresului Național de Psihiatrie, Lucian Paziuc, președintele Asociației Spitalelor Publice de Psihiatrie, a denunțat abandonul pacienților în spitalele de psihiatrie, afirmând că aceștia sunt tratați „ca într-un coș de gunoi”, potrivit Agerpres.

În deschiderea Congresului Național de Psihiatrie, care se desfășoară la Sibiu, Paziuc a subliniat că în acest domeniu este nevoie urgentă de reforme și de o abordare integrată pentru a îmbunătăți condițiile de tratament și integrarea pacienților.

„Crearea acestei asociații a venit ca o necesitate, ca o nevoie de a schimba sistemul. (…) Pacienții noștri psihiatrici nu sunt doar ai noștri, ai Ministerului Sănătății, sunt și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Ministerului Justiției, psihiatria este una dintre puținele ramuri, cred că singura ramură medicală care are o măsură privativă de libertate, deci poate să rețină pe cineva 24 de ore într-un spital de psihiatrie. Sigur că, limitând o serie de drepturi, apar și scandaluri în presă, sunt tot felul de asociații, de organizații care, de multe ori, poate și pe bună dreptate, există niște situații unde se comit niște exagerări din partea profesioniștilor și atunci cu siguranță trebuie să privim către viitor, către evoluție”, a declarat Lucian Paziuc.

În continuare, medicul a subliniat că spitalele de psihiatrie nu trebuie să devină locuri unde pacienții sunt abandonati, fără un plan de integrare în comunitate sau în viața profesională. „Evoluția spitalelor de psihiatrie, din punctul meu de vedere, ca și medic psihiatru și președinte al acestei asociații, trebuie să înțelegem că spitalele vor trece în următorii ani printr-o transformare. Nu vom putea funcționa în continuare în felul în care funcționăm acum, spitalizare de acuți și cronici și doar atât. Va trebui să existe o deschidere către comunitate, va trebui să avem într-adevăr o psihiatrie socială, foarte puternică și foarte bine pusă la punct”, a spus Paziuc.

Acesta a atras atenția că pacientul psihiatric trebuie să fie un membru activ al comunității și nu un „deținut” într-un spital. „Pacientul bolnav psihic nu este doar al nostru, al spitalelor sau al cabinetelor de psihiatrie, ci este pacientul unei comunități, unde el trebuie să fie integrat, trebuie să-i fie găsit un loc de muncă. S-ar putea să n-aibă o familie care să fie o familie sănătoasă sau s-ar putea să fie o familie toxică și atunci el trebuie scos de mediul respectiv și nu aruncat într-un coș de gunoi la spitalul de psihiatrie, cum de foarte multe ori se întâmplă. Da, sunt și la ora de astăzi, când vorbesc, pacienți abandonați de sistem în spitalele de psihiatrie”, a declarat președintele ASPPR.

Paziuc a adăugat că pentru ca aceste schimbări să aibă loc este nevoie de politici publice coerente și de o abordare pe termen lung din partea autorităților. „Am tot băgat de-a lungul anilor sub preș situația sănătății mintale. (…) Spitalele nu au rolul de a preveni, foarte puțin facem noi prevenție și profilaxie. Aici trebuie să existe niște politici foarte sănătoase la nivel de stat, de țară, care să ne facă să înțelegem că așa nu se mai poate!”, a încheiat Lucian Paziuc.

ASPPR reprezintă 95% din spitalele publice de psihiatrie din România și se numără printre principalii actori în domeniul psihiatriei, fiind o voce importantă în promovarea reformelor în acest sector.

Lucian Paziuc face parte din cei peste 900 de participanți la cea de-a noua ediție a Congresului Național de Psihiatrie, care va avea loc sâmbătă, 22 martie, la Sibiu.

Articolul precedent„Luna Sănătății Orale” începe în școlile din București: 110.000 de copii învață cum să aibă un zâmbet sănătos
Articolul următorINSP: Peste 108.000 de infecții respiratorii și 4 decese din cauza gripei raportate în ultima săptămână