SUA: Vaccinul anti-COVID-19 Novavax, autorizat de FDA

0
120
vaccin, COVID-19
vaccin, COVID-19

Agenţia americană a medicamentului (FDA) a aprobat miercuri vaccinul Novavax împotriva COVID-19 pentru adulţii de 18 ani şi peste această vârstă, oferind o opţiune suplimentară de vaccinare în SUA. Este al patrulea vaccin autorizat împotriva virusului SARS-CoV-2 în Statele Unite,  relatează AFP.

Vaccinul produs de această companie americană este deja disponibil în alte câteva zeci de ţări.

În Statele Unite, în schimb, erau autorizate doar trei vaccinuri anti-Covid: cele cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna şi cel de la Johnson &Johnson. Dar accesul la acesta din urmă a fost limitat din cauza riscului crescut de tromboze grave.

Autorizarea de urgenţă a vaccinului Novavax „le va oferi adulţilor americani care nu au făcut încă un vaccin împotriva COVID-19 o altă opţiune”, a afirmat directorul FDA Robert Califf, potrivit unui comunicat.

Administrat în două doze la trei săptămâni, vaccinul Novavax foloseşte o tehnică mai clasică decât ARN-ul mesager, care a fost ţinta multor teorii ale conspiraţiei, deşi s-a dovedit a fi foarte sigur.

Vaccinul Novavax conţine o componentă a virusului care declanşează un răspuns imunitar, similar celui al vaccinurilor împotriva tusei convulsive, meningitei meningococice şi hepatitei B.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate
Articolul următorMS: Dotările minime ale cabinetelor de liberă practică pentru serviciile publice conexe actului medical