SUA: Cazuri rare de efecte adverse la unele medicamente pentru hepatita C; pacientii cu simptome sa contacteze medicii 1

Autoritatile americane au identificat 63 de cazuri de deteriorare a functiei hepatice, numita decompensare, la pacienti care foloseau medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi impotriva hepatitei C, medicamente produse de companiile farmaceutice Merck, Gilead si AbbVie. Pacientii care prezinta simptome trebuie sa discute cu medicii, potrivit oficialilor SUA.

Unele dintre cazuri au dus la insuficienta hepatica sau deces, precizeaza Food and Drug Administration (FDA, autoritatea americana care se ocupa de reglementarea medicamentelor), intr-un comunicat.

in multe dintre cazurile raportate, insuficienta hepatica a aparut la pacientii care prezentau semne si simptome de boala hepatica moderata pana la severa sau alte probleme hepatice grave si nu ar fi trebuit sa fie tratate cu aceste medicamente, atrag atentia autoritatile americane.

Astfel, in unele cazuri, pacientii raportasera ca nu au ciroza sau cicatrizare hepatica, ori ciroza cu insuficienta hepatica usoara (ciroza compensata), dar aveau indicatii de boala hepatica avansata sau factori de risc pentru insuficienta hepatica, cum ar fi scaderea trombocitelor, hipertensiune arteriala portala (presiune crescuta in vena portala, vena care transporta sange de la organele digestive la ficat) cauzata de blocarea fluxului sanguin prin ficat, abuzul de alcool sau alte boli medicale grave asociate cu probleme hepatice importante inainte de inceperea tratamentului. La majoritatea pacientilor, simptomele au disparut sau s-au ameliorat dupa renuntarea la tratament.

in aceste conditii, medicii ar trebui sa opreasca administrarea medicamentelor vizate la pacientii care prezinta semne si simptome ale deteriorarii functiei hepatice, atrage atentia FDA.

La randul lor, pacientii ar trebui sa inteleaga ca riscurile dezvoltarii unor afectiuni hepatice este rar si nu ar trebui sa renunte la tratamentul cu medicamentele Mavyret, Zepatier sau Vosevi fara a discuta mai intai cu un profesionist.

Companiile producatoare nu au raspuns la solicitarile Reuters pentru comentarii, informeaza agentia de presa.

FDA va continua sa monitorizeze aceasta situatie.

„Virusul Hepatitei C ramane o problema importanta de sanatate publica, iar optiunile terapeutice eficiente au ajutat pacientii sa primeasca tratamente curative importante”, a declarat directorul Diviziei Produse Antivirale din cadrul FDA’s Center for Drug Evaluation and Research, Debra Birnkrant.

 

OMS: Hepatita omoara 1,4 milioane de oameni pe an

 

Hepatita virala B si C afecteaza 325 de milioane de oameni din intreaga lume si provoaca 1,4 milioane de decese pe an.

Dupa tuberculoza, hepatita este cea de-a doua boala infectioasa care ucide, iar de noua ori mai multi oameni sunt infectati cu hepatita decat cu HIV, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), facute publice cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva hepatitei. Numai in anul 2017, peste 2,8 milioane de oameni s-au imbolnavit de hepatita.

Hepatita poate fi prevenita, tratata si, in cazul hepatitei C, poate fi vindecata. Cu toate acestea, peste 80% dintre persoanele care traiesc cu hepatita nu beneficiaza de servicii de prevenire, testare si tratament, avertizeaza OMS.

 

Romania, cu cele mai multe cazuri de hepatita C din Europa

 

Infectia cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimeaza ca aproximativ 14 milioane de europeni traiesc cu aceasta infectie, potrivit statisticilor OMS.

Numarul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C in Romania este de aproximativ 660 de mii. 75% din acestea nu stiu ca sunt purtatori, iar din cei 25% care sunt diagnosticati doar 3 pana la 5% au acces la tratament.

De asemenea, ţara noastra inregistreaza un numar mare de decese generate de ciroze, o evolutie negativa a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.