Consumul de alimentele bogate in vitamina C si beta-caroten ar putea fi util in lupta cu maladia Alzheimer, potrivit www.dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta de la o universitate din Germania au realizat un studiu la care au participat peste 70 de persoane care prezentau simptome de Alzheimer, dar 158 de persoane perfect sanatoase, cu varste cuprinse intre 65 si 90 de ani. Participantii la studiu au fost supusi unor teste neurologice si au trebuit sa raspunda la un chestionar privind stilului de viata. Pentru rezultate cat mai concludente, specialistii le-au calculat indicele de masa corporala si le-au indicat analize de sange.

Rezultatele au aratat, ca in cazul participantilor cu Alzheimer, nivelurile serice ale celor doi antioxidanti sunt mai scazute decat la participantii sanatosi. De asemenea, specialistii germeni nu au remarcat nicio diferenta in ceea ce priveste nivelul altor antioxidanti cum ar fi licopenul, vitamina E, coenzima Q10.

Maladia Alzheimer se manifesta prin pierderi de memorie, scaderea capacitatii de orientare si declinul cognitiv cauzate de alterari morfologice si functionale la nivelul creierului, cum ar fi acumularile de proteine beta-amiloide, degenerarea fibrelor si scaderea numarului de sinapse. Prin urmare, fructele si legumele bogate in vitamina C si beta-caroten, cum ar fi spanacul, morcovul, citricele sau caisele ar putea impiedica aparitia maladiei Alzheimer. Cu toate acestea, cercetatorii sustin necesitatea mai multor studii pentru a confirma faptul ca vitamina C si beta-carotenul au un rol important in lupta impotriva maladiei.