Studiu: Un dormitor permanent aerisit contribuie la un somn mai odihnitor. Trucuri pentru evitarea insomniilor

0
467

Aerul proaspăt, atunci când dormitorul este bine ventilat, contribuie la un somn mai bun – atrag atenția specialiștii britanici, în urma unui test care a durat două săptămâni.

Cercetătorii au recrutat 40 voluntari care s-au oferit să li se monitorizeze somnul timp de 14 zile: în prima săptămână subiecții au dormit normal iar în cea de-a doua li s-a cerut să deschidă fereastra și usa dormitorului celor care obișnuiau să le țină în mod normal închise, sau să le închidă, în cazul celor care obișnuiau să le lase deschise.

Astfel, conform datelor obținute cu ajutorul dispozitivelor de monitorizare a somnului purtate de voluntari la încheietura mâinii, s-a constatat că cei care dormeau cu fereastra deschisă se odihneau mai mult și au făcut mult mai puține erori într-un test de trei minute privind abilitățile de gândire – relatează Daily Mail.

Aerisim mai bine, gândim mai bine

Dr. Pawel Wargocki de la Universitatea Tehnică din Danemarca, autorul principal al studiului a declarat: „Calitatea aerului din dormitor vă poate afecta abilități cognitive cum ar fi capacitatea de concentrare, de înțelegere și de reacție. Dormitul într-o cameră bine aerisită aduce beneficii abilităților cognitive”.

Studiul, realizat între septembrie și decembrie 2020, publicat în revista Building and Environment, a monitorizat rezultatele din 29 dormitoare în care oamenii și-au deschis sau închis ușile sau ferestrele de la o săptămână la alta iar prin acest mod calitatea aerului din interior s-a schimbat semnificativ.

Potrivit datelor, când oamenii dormeau cu fereastra dormitorului deschisă, raportau un somn mai odihnitor și mai puțină oboseală dimineața sau seara.

Astfel, cu fereastra deschisă, 87% dintre voluntari au declarat că au dormit adânc comparativ cu 70% care au ținut camera neaerisită în timpul somnului.

Aerul curat în timpul somnului reduce sforăitul

Pentru cei care nu își doresc un dormitor închis dar își fac griji din rațiuni de securitate, zgomot sau răcoare când fereastra este deschisă, specialistul citat de publicația britanică menționează: „Studim dacă alte tehnologii, cum ar fi purificatoarele de aer, pot asigura un aer la fel de curat în dormitor precum ventilația mecanică sau geamurile deschise”.

Cercetarea a mai concluzionat că simpla deschidere a ușii dormitorului poate să nu îmbunătățească suficient calitatea aerului pentru a stimula somnul, nefiind înregistrat niciun efect asupra duratei somnului în momentele când oamenii au ținut ușa camerei întredeschisă.

Specialiștii susțin că este necesar un studiu mult mai amplu pentru a confirma rezultatele noii cercetări dar rezultatele urmează unui mic studiu anterior care a implicat membrii aceleiași echipe de cercetare, în cadrul căruia s-a sugerat că deschiderea ferestrei unui dormitor reduce chiar și… sforăitul.

Sfaturi pentru un somn mai odihnitor

Insomniile epuizante pot fi evitate prin schimbarea obiceiurilor de a ne odihni, menționează Daily Mail, care subliniază că unul din trei adulți din Marea Britanie și aproape jumătate dintre adulții din SUA suferă din această cauză care, pe termen lung, poate provoca obezitate, diabet sau boli psihice și cardiovasculare.

Insomnia poate fi cauzată de o multitudine de factori precum stresul, anxietatea, alcoolul, cofeina, nicotina, zgomotul sau munca în ture neregulate însă speciliștii britanici recomandă un set de obiceiuri care contribuie la un somn mai odihnitor:

  •  Păstrează ore regulate de somn: încearcă să te culci când te simți obosit și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi
  • Creați un spațiu odihnitor: mediile întunecate, liniștite și răcoroase te ajută, în general, atât să adormi ușor cât și să menții somnul netulburat
  • Misca-te: exercițiile fizice sunt bune pentru sănătatea fizică și psihică; de asemenea, pot ajuta la un somn mai bun. Atenție, însă, nu face exerciții intense cu puțin timp înainte de ora de culcare
  • Nu forța: dacă nu reușești să adormi, ridică-te și fă ceva relaxant un pic. Apoi întoarce-te în pat când te simți puțin mai somnoros
  • Notează-ți grijile: dacă descoperi că grijile te țin treaz noaptea, încearcă să le scrii într-un jurnal înainte de a merge la culcare
  • Limitează doza de cofeină: alcoolul și cofeina te pot agita și împiedica să adormi
Articolul precedentInstitutul Inimii din Cluj-Napoca: Registru medical pentru prevenirea insuficienţei cardiace, din fonduri norvegiene
Articolul următorCum va fi asigurat tratamentul urgențelor de chirurgie vasculară și de chirurgie cardiovasculară în București