COVID-19 a apărut în Italia cu mult înainte de sfârşitul lunii februarie 2020 când au fost raportate primele cazuri. Potrivit unui studiu al Universităţii de stat din Milano, publicat în revista Emerging Infectious Diseasese, un băiat de patru ani a fost infectat cu noul coronavirus la data de 21 noiembrie 2019. La 30 noiembrie, copilul a fost internat de urgență cu simptome respiratorii şi stări de vomă, iar la 1 decembrie i-au apărut primele erupţii pe piele foarte asemănătoare rujeolei.

Afecțiunea poate fi însoţită de un sindrom similar bolii Kawasaki

Băiatul, care locuia lângă Milano și nu călătorise în străinătate, a prezentat simptome de tuse pe 21 noiembrie anul trecut, transmite Daily Mail.

La 30 noiembrie copilul a fost internat cu simptome respiratorii şi stări de vomă. La 1 decembrie, i-au apărut primele erupţii pe piele foarte asemănătoare rujeolei.

După 14 zile de la prezentarea simptomelor, i s-a făcut o analiză pentru a se vedea dacă suferă de rujeolă şi care a fost păstrată la spital, conform protocolului de monitorizare a cazurilor de rujeolă şi rubeolă.

Rezultatul a ieşit negativ şi ulterior a fost supus unui test pentru COVID-19 care a ieşit pozitiv, având în vedere că afecțiunea poate fi însoţită de un sindrom similar bolii Kawasaki care provoacă erupţii cutanate, comune şi altor infecţii virale, precum rujeola.

Virusul SARS-CoV-2 a fost identificat în Italia abia la sfârșitul lunii ianuarie

Potrivit cercetătorilor, acest lucru arată că virusul circula de ceva timp, cum a dovedit impactul său brusc şi covârşitor în pandemia din februarie.

Un lucru dovedit şi de investigaţii ulterioare, care au detectat prezenţa virusului în apele reziduale din Milano la jumătatea lunii decembrie 2019.

Această răspândire prelungită şi nerecunoscută a virusului Sars-CoV-2 în nordul Italiei ar putea explica – cel puţin în parte, potrivit cercetătorilor – impactul devastator al primului val al pandemiei în nordul ţării.

Virusul SARS-CoV-2 nu a fost identificat în Italia până la sfârșitul lunii ianuarie, cu doar câteva săptămâni înainte să se transforme în primul focar major din Europa.

China a fost mult timp acuzată că a acoperit epidemia în stadiile incipiente, neoferind astfel timp altor țări pentru a se pregăti.