Studiu: Tulburarile de somn, sindromul picioarelor nelinistite si obezitatea, cauzate de aceleasi modificari genetice

0
246

Tulburarile de somn, obezitatea, schizofrenia si sindromul picioarelor nelinistite au ca factor de risc comun aceleasi modificari genetice, arata un studiu efectuat de o echipa americana si britanica de cercetatori.

Cercetatorii au folosit datele genetice a peste 112.500 de participanti pentru a cauta legaturile intre durata somnului, perioadele de insomnie si somnolenta excesiva in timpul zilei, greutatea, antecedentele personale ale participantilor la studiu, precum si alti parametrii medicali.

Rezultatele au aratat pentru prima data ca exista zone in materialul genetic care sunt legate de tulburarile de somn, aceleasi care indica si aparitia sindromului picioarelor nelinistite, , respectiv schizofrenie si obezitate. Cea mai puternica asociere genetica pentru simptomele insomniei s-a descoperit a fi intr-o gena, care anterior a fost legata de sindromul picioarelor nelinistite (o tulburare care afecteaza sistemul nervos, in care pacientul misca necontrolat picioarele, iar crizele apar pe timpul noptii).

Alte regiuni ale aceleiasi gene au fost identificate si pentru insomnie, insa cu locuri diferite in materialul genetic al barbatilor de cel al femeilor. De altfel, insomnia a fost asociata cu depresia majora si metabolismul anormal al glucozei. Cercetatorii au mai identificat legaturi genetice intre durata mai lunga a somnului si riscul de schizofrenie, intre somnolenta excesiva in timpul zilei si indicii de obezitate (cum ar fi indicele de masa corporala si circumferinta taliei).

Studiul a plecat de la ideea ca obezitatea este un factor de risc important in aparitia bolilor cardiovasculare, diabet zaharat sau chiar cancer, potrivit specialistilor.

Articolul precedentSpecialist: Avortul spontan poate fi cauzat de mai multi factori de risc, printre care factorii genetici sau bolile metabolice
Articolul următorSpecialist: Consumul zilnic de fructe si legume contribuie la dezvoltarea normala, fizica si intelectuala, a copiilor