Studiu: Testul de sânge pentru diagnosticarea Alzheimer va fi curând o realitate

0
185

Un test de sânge capabil să diagnosticheze Alzheimer ar putea deveni curând realitate, potrivit unui studiu. Oamenii de știință spun că astfel de teste ar putea fi disponibile în câțiva ani, grăbind cercetările pentru tratamente și oferind un diagnostic pentru pacienții cu demență care doresc să știe dacă au boala Alzheimer.

Un test de sânge recent dezvoltat a diagnosticat boala la fel de exact ca metodele care sunt mult mai scumpe sau invazive, au raportat marți oamenii de știință, un pas semnificativ către un obiectiv de lungă durată pentru pacienți, medici și cercetătorii în domeniul demenței. Testul are potențialul de a face diagnosticul simplu, accesibil și disponibil pe scară largă.

Testul a stabilit dacă persoanele cu demență au avut Alzheimer în loc de o altă afecțiune. Și a identificat semne ale bolii degenerative, mortale cu 20 de ani înainte de a fi așteptate probleme de memorie și de gândire la persoanele cu o mutație genetică care cauzează Alzheimer, potrivit cercetărilor publicate în JAMA Network Open și prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer, relatează The New York Times.

Un astfel de test ar putea fi disponibil pentru utilizare clinică în cel puțin doi-trei ani, au estimat cercetătorii și alți experți, oferind un mod simplu și accesibil de a diagnostica dacă persoanele cu probleme cognitive aveau Alzheimer, mai degrabă decât un alt tip de demență. Un test de sânge ca acesta ar putea fi de asemenea utilizat în cele din urmă pentru a prezice dacă cineva care nu prezintă simptome ar dezvolta Alzheimer.

„Acest test de sânge prezice foarte precis cine are boala Alzheimer, inclusiv persoanele care par a fi normale”, a spus dr. Michael Weiner, un cercetător al bolii Alzheimer la Universitatea din California din San Francisco, care nu a fost implicat în studiu. „Nu este un remediu, nu este un tratament, dar nu puteți trata boala fără a putea fi diagnosticat. Și un diagnostic corect și cu costuri reduse este cu adevărat interesant, deci este un progres ”.

Testul, care măsoară o formă a proteinei tau găsită în aglomerările care se răspândesc în întregul creier la persoanele cu Alzheimer, s-a dovedit remarcabil de precis într-un studiu realizat pe 1.402 de persoane din trei grupuri diferite din Suedia, Columbia și Statele Unite. A fost mai precis decât scanările RMN, a fost la fel de bun ca scanările PET sau puncțiile la nivelul coloanei vertebrale și a fost aproape la fel de exactă ca cea mai definitivă metodă de diagnostic: autopsiile care au găsit dovezi puternice ale Alzheimerului în creierul oamenilor după ce au murit.

Articolul precedentRemdesivir a primit autorizație de punere pe piață în Canada
Articolul următorGermania: Autorităţile recomandă purtarea măştii şi în exterior dacă nu se poate respecta distanţarea fizică