Studiu: Testele care estimeaza rezerva ovariana nu prezic fertilitatea unei femei

0
59

Testele care estimeaza rezerva ovariana a femeilor, adica numarul de ovule ramas pana la instalarea menopauzei, nu par sa prezica, pe termen scurt, sansele de a concepe un copil, se arata intr-un studiu realizat recent.

„Studiul arata ca testarea pentru biomarkerii rezervei ovariene nu prezice sansele de a concepe ale femeilor mai in varsta, care nu au ajuns inca la menopauza”, explica coordonatorul studiului, doctorul Esther Eisenberg.

Pe masura ce femeile inainteaza in varsta si rezerva ovulara scade, celule din ovule secreta o cantitate mai mica de Inhibina B si hormon anti-Mullerian, substante considerate a fi indicatorii rezervei ovariene.

Desi exista putine cercetari in acest sens, testarea pentru hormonul anti-Mullerian este adesea sugerata in clinicile de fertilizare, pornindu-se de la prezumtia ca femeile cu o rezerva ovariana mai mica au sanse mai mici sa raspunda la tratamentele de fertilizare, explica specialistii.

Potrivit acestora, la realizarea studiului au participat 750 de femei, cu varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, care timp de cel putin trei luni au incercat sa ramana insarcinate si despre care se stia ca nu au probleme de fertilitate, intre care ovare polichistice sau endometrioza.

Dupa sase cicluri de incercare de a concepe, rezultatele testelor nu au prezentat o diferenta semnificativa intre femeile cu niveluri scazute si nivelurile normale ale hormonului anti-Mullerian.

Astfel, potrivit specialistilor, sansele de a concepe in cadrul celor doua categorii au fost de 65%, comparativ cu 62%. Diferente mai mari nu au fost descoperite nici dupa 12 cicluri de incercare de a concepe – 82% versus 75%.

„Studiul nostru arata ca femeile tinere cu rezerve ovariene scazute nu ar trebui sa se teama ca nu vor putea avea copii”, a conchis coordonatoarea cercetarii.

Studiul a fost publicat in revista Journal of the American Medical Association.

Articolul precedentAproximativ 280 de bucuresteni au facut testele pentru Hepatita C in aceasta dimineata
Articolul următorNoutatile in domeniul neuropatiei diabetice, dezbatute la al V-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic