Fibrilatia atriala apare cu zece ani mai devreme la barbati, decat la femei

0
363

Un nou studiu arata ca, in medie, fibrilatia atriala se dezvolta cu zece ani mai devreme la barbati, comparativ cu femeile. De asemenea, potrivit cercetarii, greutatea in exces creste riscul aparitiei afectiunii atat la femei, cat si la barbati, dar are un impact mai puternic in cazul barbatilor.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Circulation. Netratata, fibrilatia atriala este asociata cu un risc de cinci ori mai mare de aparitie a infarctului si cu cresterea posibilitatii ca pacientii sa moara ca urmare a unor afectiuni ale inimii. Noul studiu arata ca fibrilatia atriala tripleaza riscul mortalitatii din aceste cauze.

in urma cercetarii, specialistii au descoperit diferente importante in ceea ce priveste manifestarea bolii la femei si barbati.

Datele au aratat ca cei mai multi barbati au fost diagnosticati cu aceasta afectiune in jurul varstei de 50 de ani, iar femeile in jurul celei de 60 de ani.

De asemenea, riscul dezvoltarii fibrilatiei atriale este mai mare in rindul barbatilor care au un nivel crescut al proteinei C reactive, care ii ajuta pe medici sa diagnosticheze corect mai multe afectiuni.

in plus, in cazul barbatilor cu probleme de greutate riscul aparitiei bolii a fost de 31%, comparativ cu 18% in randul femeilor care au aceeasi problema. in mod surprinzator insa, specialistii au descoperit ca persoanele care au un nivel ridicat de colesterol, dar mai ales femeile aflate in aceasta situatie, au sanse mai mici sa sufere de fibrilatie atriala.

Pentru realizarea studiului, specialistii au analizat dosarele a 79,793 de persoane, cu varste intre 24 si 97 de ani, care au fost monitorizate pentru o perioada medie, de 12.6 ani. in acest interval, 4.4% dintre femeile participante la studiu si 6.4% barbati au fost diagnosticati cu fibrilatie atriala.

Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. in mod normal bataile inimii sunt ritmice. in fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

Fibrilatia atriala creste riscul pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Potrivit datelor, la nivel european, aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar in Romania numarul pacientilor ajunge la 200.000.

Articolul precedentAproximativ 280 de bucuresteni au facut testele pentru Hepatita C in aceasta dimineata
Articolul următorNoutatile in domeniul neuropatiei diabetice, dezbatute la al V-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic