Studiu: Stresul influenteaza retelele neuronale si scade autocontrolul

0
213

Stresul influenteaza retelele neuronale si scade autocontrolul persoanelor, conform unui studiu elvetian publicat in Medical News Today aici.

Cercetatorii sunt de parere ca abilitatile de auto-control sunt sensibile la orice perturbare a retelelor neuronale din cauza stresului.

in studiu au fost 29 de participanti care au fost urmariti si evaluati de catre un cercetator in timp ce una dintre mainile lor a fost cufundata in apa rece pentru 3 minute, in vederea inducerii unui nivel moderat de stres. in urma acestui tratament, participantii au putut alege in mod repetat intre doua optiuni de alimentare prezentate pe un ecran. Optiunile constau intr-o mancare gustoasa, dar nesanatoasa si un fel de mancare sanatos, dar mai putin gustos.

Pe langa evaluarea alegerii facute de catre participanti, cercetatorii au efectuat, de asemenea, fRMN (functional magnetic resonance imagine) pentru a vedea cum a fost creierul lor afectat.

Cercetatorii au descoperit ca participantii supusi stresului au ales sa manance o mancare nesanatoasa comparativ cu participantii carora nu li s-au indus o situatie stresanta.

Aceasta constatare indica ca stresul crescut influenteaza imediat alegerea recompensarii atributelor si reduce auto-control.

in cazul participantilor supusi la stres schimbarile aratate de fRMN au fost observate in diferite regiuni ale creierului. Cercetatorii au remarcat conectivitate sporita intre regiunea cortexului prefrontal ventromedial (vmPFC) si regiunile amigdala si striatale – regiuni asociate cu perceperea aromelor.

Conectivitatea redusa a fost observata intre regiunea vmPFC si regiunile cortexului dorso- prefrontal, regiuni asociate cu expunerea la auto-control. Cu toate acestea, numai unele dintre aceste modificari de conectivitate au fost asociate cu cortizolul, un hormon asociat cu stresul.

Articolul precedentLectori universitari de renume din tara si strainatate prezenti la Şcoala de Vara Neurodiab 2015, 17-18 iulie 2015
Articolul următorStudiu: Oamenii de stiinta au descoperit cum o mutatie genetica este cauza autismului