Studiu: Severitatea neuropatiei are un impact major asupra calitatii vietii

0
327

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite afectiuni cronice, atat la nivel mondial cat si in Romania. Una dintre cele mai frecvente complicatii ale acestei afectiuni, de multe ori invalidanta, este neuropatia diabetica care, la ora actuala, potrivit specialistilor, este subdiagnosticata. in urma unui studiu realizat in Romania, la care au participat 25,000 de persoane diagnosticate cu diabet, s-a concluzionat o prevalenta mare a neuropatiei nediagnosticate (52% dintre pacientii care au raspuns „NU” la intrebarea „Aveti neuropatie?” au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice) si s-a aratat ca severitatea neuropatiei are un impact major asupra calitatii vietii (1).

Conform Institutului National de Diabet, Afectiuni Digestive si ale Rinichiului din S.U.A. (NIDDK), neuropatia diabetica are o incidenta de 60-70% in randul persoanelor cu diabet, cea mai mare fiind la cele care au diabet de cel putin 25 de ani (2).

Neuropatia diabetica este un tip de leziune a nervilor care poate aparea in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Nivelul ridicat de zahar din sange (glucoza) poate provoca leziuni ale fibrelor nervoase in intregul corp, cel mai des neuropatia diabetica afectand nervii picioarelor. Simptomele pot varia de la durere si amorteala la nivelul extremitatilor, pana la afectiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. Pentru unii oameni, aceste simptome sunt usoare, insa pentru altii, neuropatia diabetica poate fi dureroasa, dizabilitanta si chiar fatala (3).

Cele mai des intalnite semne si simptome in neuropatia diabetica sunt:

a· scaderea sensibilitatii la atingere

a· pierderi de echilibru, ameteala la ridicarea brusca de pe scaun sau din pat

a· slabiciune si/sau dureri ale membrelor

a· senzatii de arsura sau furnicaturi ale membrelor

a· balonare, varsaturi

a· diaree sau constipatie

a· probleme de urinare

a· afectarea vederii: vedere incetosata, dureri oculare

a· tahicardie fixa

„Neuropatia diabetica este o afectiune care trebuie diagnosticata cat mai rapid, deoarece este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort sustinut din partea tuturor factorilor implicati, astfel incat, dupa ce e diagnosticata, aceasta afectiune sa fie tratata si monitorizata cat mai eficient. Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab continua sa organizeze evenimente adresate personalului medical implicat in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat pentru imbunatatirea continua a cunostintelor in domeniu, in concordanta cu ultimele ghiduri si studii internationale in neuropatia diabetica.”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.

Societatea de Neuropatie Diabetica – NEURODIAB desfasoara activitati cu caracter medical, stiintific, de cercetare si pregatire profesionala in domeniul medical, de edificare si largire a bazei materiale stiintifice pentru dezvoltarea si studiul neuropatiei diabetice in Romania, activitati de promovare si sprijinire a integrarii Romaniei sub aspect medical in Uniunea Europeana, precum si de furnizare de servicii medicale. (www.neurodiab.org)

Info:

1. Veresiu, A.I., Bondor, C.I., Florea, B., Vinik, E.J.,Vinik, A.I. & Gavan, N.A, Detection on undisclosed neuropathz and assessment of its impact on qualitz of lifeŞ a survez in 25,000 Romanian pacients with diabetes, Jurnal of Diabetes and Its Complications (2015)

2. file:///C:/Users/Press/Downloads/Neuropathies_508.pdf

3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580

Articolul precedent8 mai 2018, Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii
Articolul următorFacultatea de Medicina a UMF Iuliu Hatieganu, membra in reteaua europeana ECTS-Medicine Association