Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro, adica 15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate, arata concluziile studiului a€œIndustria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei”, lansat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, cu sprijinul filialei din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – Local American Working Group.

Mai mult decat atat, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeana, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro, respectiv 6% din PIB-ul din 2010. Starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE doar daca se vor creste cheltuielile cu sanatatea cu 5 procente din PIB in urmatorii 10 ani, mai arata studiul.

De altfel, in cadrul studiului este mentionat si faptul ca Guvernul Romaniei inregistreaza incasari de peste 20% din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie, aproximativ 1,7 miliarde lei (2010), din impozite si taxe achitate de catre industria farmaceutica la bugetul central si la cele locale. Daca se tine seama si de noua taxa clawback introdusa in 2011, atunci totalul impozitelor si taxelor platite de catre aceasta industrie va depasi 30% din totalul pietei medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

a€œIndustria farma din Romania a ajuns, in acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societatii si a economiei romanesti putand determina iesirea de pe piata a unor jucatori importanti, cu consecinte nefaste atat pe plan economic, cat si social. Pe de alta parte, daca ne uitam la productivitatea muncii, pierdem foarte mult si prin faptul ca starea de sanatate a romanilor este considerabil mai proasta decat in alte tari, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstreaza inca o data ca sistemul de sanatate din Romania este profund subfinantat”, a declarat Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane si unul dintre autorii studiului.

Tot in cadrul studiului se mai demonstreaza si ca producatorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite si taxe. Taxele aplicate produselor farmaceutice reprezinta 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei. Astfel, industria farmaceutica este al 23-lea cel mai mare contribuabil la veniturile guvernamentale din taxe, dintr-un total de 103 sectoare economice.

Studiul include si o analiza a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru Romania, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si a impactului pe care acesta il are asupra potentialului de crestere economica pe termen mediu si lung.

Ca o consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16 mii de ani de viata activa la 100 mii persoane intr-un ciclu de viata (anii de viata ajustati in functie de incapacitate – DALY), clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor, in Europa Centrala si de Est.

„LAWG a militat dintotdeauna pentru solutii de ridicare a nivelului general de sanatate a romanilor, inclusiv prin introducerea de medicamente si tratamente inovative, despre care s-a demonstrat ca maresc durata de viata, dar si prin investitiile facute in cercetare si dezvoltare in acest sector. De aici si implicarea in sustinerea acestui studiu, care face putina lumina in domeniul farmaceutic si care, speram noi, nu va ramane fara rezultat”, a precizat Steve Warner, presedintele LAWG Romania si general manager MSD Romania.