Studiu privind accesul pacienților la programele de recuperare cardiacă și rolul digitalizării în dezvoltarea acestora

0
50

Lansat la nivel național, studiul CardioRehab va evalua nivelul accesului populației din România la programele de recuperare cardiacă și rolul digitalizării în dezvoltarea acestora. Cercetarea vizează colectarea răspunsurilor la un chestionar privind percepția pacienților la utilizarea serviciilor de telemedicină până în prezent și gradul de cunoaștere pe care aceștia îl au cu privire la programele de recuperare cardiacă.

„Studiul CardioRehab pe care îl lansăm astăzi la nivel național în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare ProCardio și Centrul de Inovație si e-Health își propune să evalueze nivelul accesului populației din România la programele de recuperare cardiacă și rolul digitalizării (telemedicină) în dezvoltarea acestora. Cercetarea se bazează pe colectarea unor răspunsuri în format digital și fizic la un chestionar cu 24 de întrebări de evaluare a percepția pacienților cu privire la utilizarea serviciilor de telemedicină până în prezent și totodată cu precizarea gradului de cunoaștere pe care aceștia îl au cu privire la serviciile de recuperare cardiacă și perspectiva ca acestea să fie optimizate prin instrumente digitale”, scrie dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, prodecan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” și coordonator CieH, pe pagina sa de Facebook.

Chestionarul poate fi completat accesând link-ul următor: https://www.recuperare-cardiaca.ro/cardiorehab.

„Participarea dumneavoastră la acest studiu este extrem de importantă deoarece ne va oferi fundamentul necesar de susținere a necesității dezvoltării recuperării cardiace în fața autorităților competente”, spune dr. Ștefan Busnatu.

Medicul subliniază că boala cardiovasculară este principala cauză de deces în regiunea europeană, reprezentând 47% din totalul deceselor la femei și 39% la bărbați.

„În România această statistică ar putea fi schimbată cu ajutorul programelor de recuperare cardiacă care au rolul de a ajuta pacienții să își reia un ritm de viață cât mai aproape de normal, dupa ce au suferit un eveniment cardiovascular. Din păcate în ciuda beneficiilor acestor programe, la acest moment în România recuperarea cardiacă nu e susținută pe cât ar trebui. Finanțarea de la stat acoperă doar programe de recuperare cu perioadă scurtă de 7 – 14 zile, în ciuda duratei recomandate de ghidurile de cardiologie de 6 – 12 săptămâni pentru a putea obține beneficii reale”, a mai transmis dr. Ștefan Busnatu.

Articolul precedentReconstrucție de aortă, încheiată cu succes la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
Articolul următorProf. univ. dr. Octavian Crețu: Dezvoltarea spitalelor universitare este esențială pentru a asigura accesul la îngrijire medicală de înaltă calitate