Studiu: Prea putini romani sunt dispusi sa acorde ajutor persoanelor cu Parkinson

0
367

Boala Parkinson este cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa. in acest moment este estimat la nivel national un numar de peste 72.000 pacienti diagnosticati cu acesta boala.

Boala Parkinson este o boala degenerativa cauzata de distrugerea progresiva a neuronilor care produc dopamina (substanta neurotransmitatoare responsabila de capacitatea organismului de a-si controla miscarile). in boala Parkinson, se considera ca simptomele devin manifeste atunci cand nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50% fata de valorile normale.

a€œBoala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care in ultimii 20 ani au inregistrat o dezvoltare in cunoastere fara precedent. Prin consecintele pe care le are asupra starii de sanatate generale a pacientilor, asupra vietii cotidiene a acestora, dar si prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezinta o prioritate pentru societate si sistemul medical, in incercarea de a imbunatati calitatea vietii acestor pacienti si a-i reinsera in societate”, declara Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania.

„Povara bolii pentru un pacient cu boala Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe langa problemele de sanatate create de aceasta afectiune cronica neurodegenerativa, acesta trebuie sa infrunte zi de zi discriminarea si indiferenta celor din jur. Barometrul compasiunii romanilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o a«radiografiea» bazata pe cifre si imagini concrete a realitatii sociale cu care se confrunta bolnavii zi de zi. Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson a organizat aceasta serie de evenimente pentru a trage un semnal de alarma la nivelul intregii societati”, spune Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson si bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

in acest context, un studiu desfasurat in cadrul Campaniei Gradina cu Sperante, initiativa a Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson in parteneriat cu Societatea Romana de Neurologie, a aratat ca doar 5% dintre romani sunt dispusi sa acorde o mana de ajutor bolnavilor de Parkinson. Campania s-a desfasurat in perioada 8-16 aprilie 2015 la nivel national, in 6 orase: Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Timisoara si Targu-Mures, potrivit unui comunicat de presa remis la redactia www.sanatateatv.ro.

Analizand fiecare oras in parte, rezultatele sunt urmatoarele:

Bucuresti: peste 1200 de persoane expuse mesajelor campaniei, dintre care 7% au intins o mana de ajutor, 2% au ignorat bolnavul, iar 91% au fost indiferenti.

Cluj: din peste 1000 de persoane expuse mesajelor campaniei, aproape 5% au ajutat bolnavul, 1% au ignorat problema, iar 96% au fost indiferenti.

Iasi: peste 1000 de persoane au fost implicate in campanie, dintre care mai putin de 5% au ajutat, 20% au ignorat problema, iar restul de 75% au fost indiferenti.

La Timisoara au fost aproximativ 800 de persoane expuse mesajelor campaniei, sub 5% au ajutat, aproximativ 2% au ignorat, iar 93% au fost indiferenti.

Pentru Oradea si Targu-Mures situatia a fost similara: aproximativ 500 de persoane in fiecare oras, dintre care 5% au ajutat, aproape 3% au ignorat, iar restul de 92% au fost indiferenti.

Cel mai adesea primele simptome al bolii Parkinson apar in intervalul de varsta 50 -70 de ani. in ultimii ani s-a observat o scadere a varstei la care este diagnosticata, una din 20 de persoane prezentand simptome in jurul varstei de 40 de ani.

Articolul precedentS-a lansat Asociatia de Podiatrie
Articolul următorNoi tehnologii in diagnosticarea precoce a cancerului si initierea unui tratament personalizat