Studiu: Obezitatea in randul copiilor este asociata cu materialul genetic al mamei

0
258

Obezitatea in randul copiilor este asociata cu materialul genetic al mamei, nu cu indicele de masa corporala (IMC), arata un studiu realizat realizat de Universitatea din Bristol. Aceasta cercetare a fost motivata prin celelalte studii, care sugerau ca IMC-ul de inainte sau in timpul sarcinii poate fi asociat cu obezitatea copiilor.

Cercetarea a inclus informatiile a 6.057 de mame si copii din doua studii. Efectul IMC-ului din timpul sarcinii asupra greutatii copiilor a fost masurat de mai multe ori, respectiv intre varstele de 7-18 ani in primul grup si la 6 ani, in cazul celui de-al doilea.

Rezultatele au aratat ca relatia dintre obezitate si influenta materialului genetic a fost explicata prin transmiterea de gene de la mama la copil care se refereau la greutate, nu la IMC. in plus, dupa ce cercetatorii au integrat un scor de risc genetic in analiza acestia nu au gasit nicio legatura intre IMC-ul mamei inainte de sarcina si IMC-ul copilului mic sau adolescentului.

Aceste constatari arata faptul ca nu este nevoie de interventii medicale specifice pentru femeile de varsta fertila, ci mai degraba de interventii de sanatate orientate spre familii.

Cu toate acestea, studiul a avut anumite limitari, printre care si autoraportarea gravidelor privind IMC-ul si nu cresterea in greutate in timpul sarcinii.

Obezitatea infantila si cea din timpul copilariei au efecte asupra sanatatii pe termen lung si imediate a copiilor, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai precis, copiii si adolescentii care sunt obezi prezinta un risc crescut de a dezvolta factori de risc pentru boli de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala si colesterolul (implicate si in aparitia prediabetului, boli osoase si sindrom de apnee in somn). Potrivit specialistilor OMS, copiii si adolescentii care sunt obezi au mai multe sanse de a fi si la maturitate obezi, ceea ce creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral, diabetului zaharat de tip 2, osteoartritei, dar si a anumitor tipuri de cancer.

Conform definitiilor OMS ale obezitatii se considera un copil cu varsta de sub 5 ani ca prezinta aceasta boala atunci cand IMC-ul acestuia depaseste cu 2-3 deviatiile standard. De asemenea, copilul cu varsta intre 5-19 ani care prezinta un IMC cu 1-2 deviatii standard peste referinta este considerat obez.

*IMC = raportul dintre masa corporala masurata in kilograme si patratul inaltimii exprimate in centimetri.

Articolul precedentSpecialist: Ingrijirea danturii incepe inca de la 6 luni, odata cu aparitia primului dinte
Articolul următorOMS: La nivel mondial, 81% dintre copiii aflati la varsta scolara nu fac suficienta activitate fizica