Studiu: Miscarea nu previne blocarea arterelor coronare

0
70

Un studiu pe termen lung, la care au participat peste trei mii de oameni, arata ca, in mod surprinzator, barbatii caucazieni, care fac mai mult de sapte ore de miscare pe saptamana, prezinta un risc mai mare de a suferi de blocarea arterelor coronare. Afectiunea poate duce la aparitia a numeroase probleme cardiovasculare, intre care circulatia inadecvata a sangelui spre si dinspre inima.

Potrivit datelor existente pana in prezent, blocarea arterelor coronare este mai des intalnita la barbati decat la femei si, de obicei, apare tarziu in viata. intre persoanele expuse riscului de a dezvolta boala se numara oamenii cu un indice de masa corporala ridicat, cei care sufera de hipertensiune si persoanele care au boli cronice de rinichi.

Noul studiu, realizat de o Universitate din Statele Unite, a avut in vedere impactul exercitiului fizic asupra probabilitatii aparitiei calcificarii arterelor coronare.

La realizarea studiului au participat 3.175 de subiecti caucazieni si afro-americani, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, recrutati in perioada martie 1985-iunie 1986. Participantii la cercetare au fost monitorizati timp de 25 de ani, pana in 2011. in toata aceasta perioada, au fost suspusi la opt investigatii si au completat trei pana la patru chestionare privind obiceiurile de a face miscare.

Spre surprinderea lor, cercetatorii au descoperit ca persoanele cele mai expuse aparitiei calcifierii arterelor coronare au fost cele care faceau cel mai mult sport. Comparativ cu cele care faceau, in medie, doar 2,5 ore de miscare pe saptamana, ele au prezentat un risc cu 27% mai mare de dezvoltare a afectiunii. Subiectii au fost testati pentru aceasta boala cand aveau varste cuprinse intre 43 si 55 de ani.

De asemenea, specialistii au ajuns la concluzia ca persoanele caucaziene au prezentat un risc mai mare cu 86% de aparitie a calcifierii comparativ cu persoanele afro-americane participante la studiu.

Articolul precedentDurata de viata poate fi prelungita mergand pe jos chiar si mai putin de doua ore pe saptamana
Articolul următorPresedintele Farmexpert, Iulian Trandafir, avertizeaza: „Produsele sub 10 lei vor disparea din farmacie”