Studiu: Leptina administrată nazal stimulează respirația la șoarecii obezi în stop respirator cauzat de opioide

0
158

Într-un studiu publicat în numărul din 1 iulie 2020, al American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au arătat că administrarea nazală de leptină poate stimula respirația la șoarecii obezi în stop respirator cauzat de morfină.

În 2018, aceiași oameni de știință au demonstrat că administrarea leptinei pe cale nazală ar putea ușura problemele de respirație în timpul somnului la șoarecii obezi. Pe lângă rolul său în metabolism, leptina stimulează respirația și combate apneea obstructivă de somn – o afecțiune în care căile respiratorii ale unei persoane se prăbușesc și blochează aportul de oxigen în timpul somnului. Apneea este mai frecventă la persoanele obeze, relatează Medical Xpress.

Când sunt sub influența opioidelor, persoanele cu apnee în somn sunt susceptibile să aibă mai multe pauze respiratorii. Acest fapt poate duce la supradoză și, eventual, la deces. Dacă cineva care are apnee în somn este internat într-un spital în urma unui traumatism, pacientului i se pot administra doze mari de opioide pentru ameliorarea durerii. Acest lucru îl expune unui risc crescut de supradoză și complicațiile acesteia. Dacă pacientul încetează să mai respire, medicii pot administra naloxonă pentru a anula efectul opioidelor și reporni respirația. Cu toate acestea, beneficiul analgezic al opioidului este îndepărtat.

„Credem că, dacă vom putea confirma rezultatele studiului nostru pe șoareci în studii pe oameni, administrarea leptinei pe cale nazală ar fi extrem de utilă în spitalele care tratează pacienți cu trumatisme pentru a menține pacienții în siguranță, în timp ce durerea este ameliorată”, spune Dr. Vsevolod Polotsky, profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Articolul precedentCOVID-19: Rezidenții unui azil de bătrâni din Belgia au o ”perdea pentru îmbrățișări”
Articolul următorEXCLUSIV: Colegiul Farmaciştilor, discuţii despre majorarea cotizaţiei la 100 de euro pe an