Studiu: In Romania numai 16% dintre mame alapteaza sugarul pana la 6 luni

0
61

in satele si comunele Romaniei traiesc 9.256.000 de locuitori, reprezentand 46% din totalul populatiei stabile, potrivit rezultatelor definitive ale recensamantului populatiei si locuintelor, comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Copiii (0-14 ani) detin o pondere de 15,9% in totalul populatiei.

Conform datelor studiului World Vision si rezultatelor cuantificate in Raportul privind Bunastarea copiilor din mediul rural, in tara nostra situatia gravidelor este speciala. 4% dintre acestea nu se prezinta deloc la un medic pe toata durata sarcini, in timp 31% se adreseaza cadrelor medicale abia dupa trimestrul II de sarcina.

Potrivit aceluiasi Raport, 42,5% dintre gravide sunt anemice, mai frecvent incriminata fiind anemia feripriva.

OMS are un indicator special prin care apreciaza calitatea vietii sugarului, si anume durata hranirii acestuia cu lapte exclusiv matern. La acest capitol, tara noastra se afla pe ultimul loc in Europa. Astfel, numai 16% dintre mame alapteaza sugarul in primele 6 luni de viata.

De asemenea Raportul a evidentiat si faptul ca in loc de lapte matern, in zonele rurale, o parte dintre mame aleg sa isi hraneasca nou-nascutul cu lapte de vaca, apa sau ceai, ceea ce este complet gresit avand in vedere ca sugarul isi procura anticorpii de la mama direct prin laptele matern. Statisticile au mai aratat ca, desi 90% dintre copiii care parasesc maternitatile sunt alaptati, mai mult de 40% dintre acestia sunt intarcati la 3 luni, fapt care are consecinte negative asupra starii de sanatate a nou-nascutilor.

in acest context, se face apel la accentuarea educarii din maternitate a mamelor in vederea punerii la san a copilului din prima ora de la nastere. in tara noastra acest lucru nu se intampla intotdeauna, copiii fiind hraniti cu alte produse (fie ceai, fie lapte praf), realizandu-se astfel un cerc vicios intre privarea bebelusului de imunitatea naturala si incapacitatea cadrelor medicale de a educa gravida.

Totodata, malnutritia ramane inca o problema pentru nou-nascuti. Astfel, 10,4% dintre nou-nascuti au prezentat o greutate sub normalul varstei. Tot in mediul rural s-a observat si faptul ca 40% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 0-2 ani aveau probleme severe de malnutritie.

Desi sunt programe ale Ministerului Sanatatii de prevenire a malnutritiei, a anemiei, a abandonurilor, exista o lipsa acuta de implementare cu adevarat rodnica si cu rezultate pozitive, potrivit Corneliei Paraschiv, de la World Vision Romania.

Rata mortalitatii infantile a fost in mediul rural de 10,4a€°, iar in urban de 6,8a€°. Procentele au fost inregistrate in 2013, fiind mult mai mari comparativ cu anii anteriori.

Similar, in randul copiilor intre 0-5 ani, rata mortalitatii copiilor care traiesc in mediul rural, in 2013, a fost mult mai mare( 12,8a€°) fata de media generala de 10,03a€° corespunzatoare acestui segment de varsta. Copiii cu varste intre 1-4 ani de la sate au prezentat o rata dubla de mortalitate fata de a acelora care locuiesc la oras.

Mortalitatea infantila in mediul rural are valori cu aproximativ 30% mai mari decat in mediul urban. in aceste conditii, Romania continua sa aiba cea mai ridicata valoare a mortalitatii infantile dintre tarile europene, fiind similara cu tarile asiatice sau africane.

in ceea ce priveste frecventa cu care copiii bolnavi au fost dusi la medic, datele indica faptul ca in 64% din cazuri copiii care au fost bolnavi in ultimele 12 luni au fost tratati numai la domiciliu (fara nicio vizita la medic), in timp ce 13% au fost doar la medicul din comuna, iar 23% au fost la medicul din oras.

Articolul precedentS-a lansat Asociatia de Podiatrie
Articolul următorNoi tehnologii in diagnosticarea precoce a cancerului si initierea unui tratament personalizat