Studiu: Gravidele care vor aduce pe lume baieti ar avea un sistem imunitar mai eficient

0
101

in popor circula mitul ca sexul copilului influenteaza multe aspecte ale gravidei, printre care raul de dimineata si „poftele”.

Un studiu al Universitatii din Ohio (Wexner Medical Center) a demonstrat asocierea sexului copilului si activitatea sistemului imunitar a mamei.

Oamenii de stiinta au inrolat 80 de femei gravide aflate in diferite stadii ale sarcinii si au examinat daca au prezentat niveluri diferite ale markerilor imuni bazate pe sexul copilului, se explica intr-un comunicat al Universitatii. Din totalul femeilor, 46 de gravide urmau sa nasca baietei, iar 34 de viitoare mamici, fetite.

Acesti markeri imuni, numite citokine (celule care semnalizeaza celorlate molecule ca intra sistemul imun in actiune) au fost expusi in laborator la actiunea anumitor bacterii si apoi analizate – astfel, nivelurile citokinelor din sangele gravidelor cat si cele expuse in laborator la aceste probe de agenti patogeni au fost comparate.

Rezultatele au aratat ca celulele imune ale femeilor care erau gravide cu fetusi de sex feminin au produs citokine pro-inflamatorii atunci cand au fost expuse actiunii bacteriilor.

Cu alte cuvinte, femeile gravide care vor aduce pe lume fete prezinta un raspuns inflamator crescut atunci cand sistemul imunitar este provocat in comparatie cu femeile care transporta fetusi de sex masculin, conform comunicatului de presa.

Oamenii de stiinta doresc sa realizeze mai multe cercetari pentru a preciza modul in care sarcina afecteaza sistemul imun – se speculeaza ca hormonii sexuali sau alti hormoni gasiti in placenta pot afecta nivelul inflamatiei din organism.

Articolul precedent(P) Reducerea numarului de amputatii ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat, esentiala pentru Romania
Articolul următorStudiu: Dozele crescute de vitamine din complexul B pot reduce simptomele schizofreniei