Studiu: Factori de risc surprinzători pot prezice atacurile de cord la femeile tinere

0
339

Un nou studiu condus de Yale a identificat pentru prima dată factorii de risc mai susceptibili de a declanșa un atac de cord sau un infarct miocardic acut (IMA) pentru bărbați și femei cu vârsta de 55 de ani și sub această vârstă.

Cercetătorii au descoperit diferențe semnificative de sex în ceea ce privește factorii de risc asociați cu IMA. De exemplu, hipertensiunea arterială, diabetul, depresia și sărăcia au fost asociate mai mult cu IMA la femei, comparativ cu bărbații.

Studiul a fost publicat pe 3 mai 2022 în JAMA Network Open.

În timp ce atacurile de cord sunt adesea asociate vârstei înaintate, acest studiu de caz-control bazat pe populație a examinat relația dintre o gamă largă de factori de risc legați de IMA în rândul adulților mai tineri. Cercetătorii au folosit date de la 2.264 de pacienți cu IMA din studiul VIRGO (Variation in Recovery: Role of Gender on Outcomes of Young Acute Myocardial Infarct Patients) și 2.264 de controale pe populație.

Constatarea cheie este că bărbații tineri și femeile tinere au adesea factori de risc diferiți. Șapte factori (inclusiv diabet, depresie, hipertensiune arterială, fumat, antecedente familiale de infarct miocardic, nivel scăzut de trai și colesterol ridicat) au fost asociați cu un risc mai mare de infarct miocardic acut la femei. Cea mai mare asociere a fost legată de diabet, urmată de fumatul curent, depresie, hipertensiune arterială, venituri mici ale gospodăriei și antecedentele familiale de IMA. În rândul bărbaților, fumatul și antecedentele familiale au fost principalii factori de risc.

Potrivit prof. dr. Yuan Lu de la Yale School of Medicine și autorul principal al studiului, ratele de infarct miocardic acut la femeile mai tinere au crescut în ultimii ani.

”Femeile tinere cu IMA sunt un fenotip neobișnuit sau extrem din cauza vârstei lor”, a spus cercetătorul.

”În trecut, am descoperit că femeile tinere, dar nu femeile în vârstă, au un risc de două ori mai mare de a muri după un IMA decât bărbații de vârstă similară. În acest nou studiu, am identificat acum diferențe semnificative în profilurile factorilor de risc și asocierile factorilor de risc cu IMA ținând cont de sex.”, a mai precizat prof. dr. Yuan Lu.

Analiza riscului atribuibil populației a fost utilizată pentru a măsura impactul diferiților factori de risc la nivelul populației. Studiul a constatat că șapte factori de risc, mulți potențial modificabili, au reprezentat într-o mare măsură un risc crescut de infarct miocardic acut la femeile tinere (83,9%) și la bărbații tineri (85,1%). Unii dintre acești factori – inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul, depresia și sărăcia – au un impact mai mare asupra femeilor tinere decât în ​​rândul bărbaților tineri, au descoperit Lu și colegii ei.

”Acest studiu vorbește despre importanța studierii în mod specific a femeilor tinere care suferă de infarct miocardic, un grup care a fost în mare măsură neglijat în multe studii și totuși este aproximativ la fel de mare ca și numărul de femei tinere diagnosticate cu cancer de sân”, a spus dr. Harlan M. Krumholz, director al Centrului pentru Cercetare și Evaluare a Rezultatelor (CORE) și autor principal al lucrării.

Creșterea gradului de conștientizare în rândul medicilor și al pacienților tineri este un prim pas, au spus cercetătorii. Inițiativele naționale, cum ar fi campania „Go Red for Women” ale Asociației Americane a Inimii, ar trebui extinse pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscul bolilor cardiovasculare la femeile tinere, au mai spus aceștia. Furnizorii de servicii medicale trebuie, de asemenea, să identifice strategii eficiente pentru a îmbunătăți furnizarea optimă a ghidurilor bazate pe dovezi privind prevenirea IMA. De exemplu, instrumentul de predicție a riscului pentru pacienții individuali ar putea ajuta medicii să identifice persoanele care sunt cele mai expuse riscului și să dezvolte strategii de tratament.

Monitorizarea subtipurilor IMA poate fi, de asemenea, eficientă. Cercetătorii au descoperit că mulți factori de risc tradiționali, inclusiv hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat, sunt mai răspândiți în IMA de tip 1, în timp ce diferitele subtipuri de IMA, inclusiv IMA de tip 2 (un subtip asociat cu o mortalitate mai mare), sunt mai puțin frecvente.

”Ne îndreptăm mai mult către o abordare a medicinei de precizie, în care nu tratăm fiecare pacient la fel, ci recunoscând că există multe subtipuri diferite de IMA”, a spus Lu.

”Intervențiile la nivel individual sunt necesare pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate și pentru a preveni IMA”, a mai atras atenția Lu.

Studiul este printre primele și cele mai mari din Statele Unite care evaluează cuprinzător asocierile dintre o gamă largă de factori de risc predispozanți și infarctul miocardic acut la femeile tinere și un eșantion comparabil de bărbați tineri. Designul studiului a inclus, de asemenea, un grup de control comparabil bazat pe populație de la National Health and Nutrition Examination Survey, un program de evaluare a informațiilor demografice, socio-economice, alimentare și legate de sănătate.

”Aici am folosit un nou design de studiu cu o cohortă mare de pacienți cu IAM și apoi am identificat controlul populației potrivit vârstei-sex-rasă dintr-un sondaj național de populație pentru a compara acest lucru și am folosit un design caz-control pentru a evalua asocierea. dintre acești factori de risc cu IAM”, a spus Lu.

”Acesta este unul dintre primele și cele mai mari studii care abordează această problemă în mod cuprinzător”, a mai adăugat aceasta.

În Statele Unite, ratele de spitalizare pentru atacuri de cord au scăzut cu timpul, potrivit cercetărilor din revista JAMA Cardiology.

”Cu toate acestea, dacă analizați proporția acestor pacienți în funcție de vârstă, veți constata că proporția tinerilor care sunt internați pentru infarct este în creștere”, a declarat Lu.

”Deci, se pare că există o tendință generală ca IMA să se producă mai devreme în viață, astfel încât prevenirea atacului de cord la persoanele mai tinere este deosebit de importantă”, a subliniat cercetătorul.

Atacurile de cord la femeile mai tinere reprezintă aproximativ 5% din toate atacurile de cord care apar în SUA în fiecare an. De asemenea, potrivit cercetătorilor, există aproximativ 40.000 de spitalizări pentru IMA la femeile tinere în fiecare an, iar bolile de inimă sunt cauza principală de deces la această grupă de vârstă.

 

 

Articolul precedentInstitutul Clinic Fundeni: Fetița de 5 ani transplantată hepatic, în stare staționară. Primește tratament specific în Secția de Terapie intensivă
Articolul următorMS nu a autorizat doza patru de vaccin anti-COVID-19 la populația generală