Studiu: Este puțin probabil ca noul coronavirus să fie transmis de copii

0
48

Un studiu realizat în Australia indică faptul că este puțin probabil ca transmiterea coronavirusului să se facă de către copii. Cercetarea, realizată pe un eșantion mic, fără să fie avizată de alți experți, vine în contextul presiunii exercitate de premierul australian de a redeschide școlile.

Astfel, studiul realizat în Australia, de Centrul de Sănătătate și Cercetare pentru Imunizare din Noul Wales de Sud, a examinat transmiterea virusului în școli și centrele de îngrijire a copiilor, în perioada martie-aprilie, potrivit TheGuardian.

Și asta în contextul în care guvernul Australiei urmărește revenirea în sălile de clasă a elevilor, în ciuda avertismentelor din partea sindicatelor profesorilor.

Ad in title

Examinând răspândirea a 18 cazuri de coronavirus, nouă elevi și nouă profesori, din 15 școli, a reieșit că doar un elev de școală primară și un elev de liceu „ar fi putut contracta Covid-19 din cazurile inițiale la școlile lor”, după cum arată rezultatele preliminare ale raportului.

„Niciun profesor sau membru al personalului nu a contractat Covid-19, din nici unul dintre cazurile școlare inițiale”, se arată în raport.

De asemenea, în ciuda faptului că cele 18 cazuri inițiale au avut “contacte strânse” cu 735 de studenți și 128 de angajați, rata de transmitere a fost una scăzută.

Studiul, care va fi în curând revizuit, arată că anunțul Guvernului australian din 23 martie de a încuraja părinții să-și țină copiii acasă, „ ar fi putut avea impact asupra rezultatelor acestei investigații”.

„Rezultatele acestei investigații detaliate sunt preliminare”, se arată în raport, care sugerează totodată că „răspândirea Covid-19 în școlile a fost foarte limitată.”

Ca răspuns la avertizările sindicatelor de profesori împotriva redeschiderii școlilor, premierul australian Scott Morrison a declarat că riscul pentru profesori este în  cancelarie, nu în sala de clasă.

Comitetul principal pentru protecția sănătății australian a emis vineri un document în care se precizează că în sălile de clasă nu este nevoie de regula de distanțate de patru metri, pentru un spațiu închis și nici regula de distanță socială de 1,5 metri între oameni.

Dar Uniunea australiană a educației a rămas îngrijorată de perspectiva redeschiderii școlilor, afirmând că documentul „oferă puțină claritate cu privire la modul în care guvernele vor asigura un mediu de lucru sigur pentru profesori, directori și personalul de sprijin”.

Pe de altă parte, guvernul australian a spus că, deși copiii în vârstă de școală reprezintă aproximativ 16% din populație, doar 1,7% din cazurile Covid-19 au fost înregistrate la această grupă de vârstă.

Articolul precedentGCS: Alte 401 persoane confirmate cu noul coronavirus
Articolul următorCoronavirus: Penitenciarul-Spital Rahova a operaționalizat secția ATI