Studiu: Ciupercile halucinogene au efecte benefice de durata

0
425

Efectele benefice de natura halucinogena ale psilocibinei continute de asa-numitele „ciuperci magice” sunt de lunga durata, putand sa se produca si la intervale mari de timp dupa consumul acestor droguri, conform unui studiu publicat marti in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Cercetatori de la Universitatea John Hopkins din Maryland au observat ca majoritatea celor 36 de voluntari care au primit psilocibina in cadrul acestui experiment, au sustinut ca au resimtit efectele acestei substante timp de aproximativ un an.
„Marea majoritate a voluntarilor au sustinut ca au trecut prin cea mai constructiva experienta din punct de vedere personal din viata lor, experienta extrem de semnificativa si in plan spiritual”, explica Dr Roland Griffiths, profesor de psihiatrie si de neurologie la Universitatea John Hopkins, coordonatorul acestui studiu publicat in ultimul numar al revistei Journal of Psychopharmacology.

Voluntarii care au participat la acest experiment au studii superioare, au preocupari spirituale si se afla intr-o stare fizica si mentala buna. Ei au declarat ca au trecut in urma consumului experimental de ciuperci halucinogene printr-o experienta in totalitate mistica.
„Rareori in urma unui studiu psihologic s-au intalnit efecte benefice de atat de lunga durata in urma unei singure experiente de laborator”, a mai comentat coordonatorul acestui studiu.

Rezultatele acestui studiu confirma afirmatiile conform carora experientele de natura mistica traite in urma consumului de ciuperci halucinogene pot avea efecte benefice asupra persoanelor care sufera de depresii sau anxietate. De asemenea, psilocibina poate avea efecte benefice si impotriva dependentei de droguri.

„Din toate aceste motive am hotarat ca este nevoie sa continuam studiile in acest domeniu”, a mai declarat Dr Griffiths, precizand ca nu a putut observa nici un fel de efect clinic nociv al psilocibinei asupra voluntarilor care au participat la experiment.
Psilocibina este un alcaloid care actioneaza asupra acelorasi receptori din creier ca si serotonina (un neurotransmitator). Ciupercile ce contin psilocibina sunt folosite de mii de ani in anumite culturi si comunitati in ritualuri magice sau de divinatie si de catre vindecatori.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici