Americanii, cei mai mari consumatori de droguri din lume

0
200

Americanii sunt cei mai mari consumatori de cannabis si cocaina in pofida unei legislatii represive, potrivit unui studiu realizat in 17 tari si publicat in revista stiintifica online PLoS Medicine, informeaza AFP.

Potrivit studiului realizat de cercetatori de la Universitatea New South Wales, din Sydney, 16,2% dintre americani au incercat cocaina cel putin o data in viata, in timp ce 42,4% au folosit deja canabis. Acest studiu se bazeaza pe date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii /OMS/.
Pe locul al doilea intre consumatorii de stupefiante se plaseaza neozeelandezii, la mare distanta de americani, cu respectiv 4,3% si 41,9%.
Ancheta realizata pe un esantion de 54.068 de persoane, in 17 tari, a evidentiat existenta unui grup socio-economic mai inclinat sa foloseasca droguri ilegale.

Spre exemplu, un tanar adult de sex masculin cu venit ridicat, celibatar sau divortat are in general tendinta de a folosi cu regularitate stupefiante.
Consumul „nu pare sa aiba legatura directa cu politicile nationale in materie de lupta impotriva drogurilor”, afirma cercetatorii. De fapt, „in tarile care au o legislatie mai riguroasa nu se inregistreaza o utilizare mai redusa a acestor droguri fata de natiunile mai tolerante”, se mai arata in studiu.
Olanda este exemplul perfect in acest sens, pentru ca in pofida politicii sale liberale in domeniul stupefiantelor, in tara nu se inregistreaza decat 1,9% consumatori de cocaina si 19,8% de canabis.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici